Kazni so visoke: kako vemo, da zdravilo ni ponarejeno?

Avtor: R.M.Z.

Ponarejena zdravila lahko vsebujejo sestavine, ki so slabe kakovosti ali napačnega odmerka, in so lahko zelo nevarna, če ne tudi usodne za posameznika. Evropska Direktiva o ponarejenih zdravilih (FMD) zahteva, da vse države EU uvedejo sorazmerne, učinkovite in odvračilne kazni za tiste, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prometom ponarejenih zdravil. 

Poročilo o izpolnjevanju direktive v posameznih državah kaže na velike razlike v kaznih po  EU. Zaporne kazni se gibljejo od enega leta (Švedska, Finska in Grčija) do 15 let (Avstrija, Slovenija in Slovaška).  Najvišje zagrožene globe se gibljejo od 4300 evrov (Litva) do enega milijona evrovo (Španija), medtem ko v Veliki Britaniji najvišja globa ni omejena. V Sloveniji zagrožena denarna kazen znaša 120.000 evrov. Ponarejena zdravila lahko vsebujejo sestavine, ki so slabe kakovosti ali napačnega odmerka, in so lahko zelo nevarna.

Komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis je dejal: »Medtem ko je objavljeno poročilo ugotovilo, da so ukrepi, ki so jih sprejele države članice, zadovoljivi, so kazni učinkovite le, če so uveljavljene. Pozivam vse države EU, naj zagotovijo, da bodo kriminalci, ki se ukvarjajo s ponarejanjem zdravil, tudi kaznovani. Nenazadnje, ponarejena zdravila lahko ubijejo. EU direktiva med drugim uvaja tudi druge ukrepe, ki državljanom pomagajo, da se lahko izognejo ponarejenim zdravilom, bolj opazen je enotni logotip EU, s pomočjo katerega lahko potrošniki prepoznajo legalne spletne lekarne , ki prodajajo avtentične in varne izdelke. Vse spletne kupce pozivam, da za svojo varnost poskrbijo tako, da preverijo, ali ima lekarna logotip in se pred nakupom prepričajo, da je spletna lekarna legitimna.«

Poleg tega pa – kot je predvideno v direktivi FDA – komisija, države članice in zainteresirane strani pripravljajo vseevropski sistem za preverjanje avtentičnosti zdravil, ki naj bi stopil v veljavo februarja 2019. Avtentičnost zdravil se bo tedaj preverila preden bodo le-ta prišla do bolnikov. 

Ponarejena zdravila, ki so lahko neučinkovita, škodljiva ali lahko celo povzročijo smrt, so ena od resnih groženj javnemu zdravju, opozarja evropska komisija. Ponarejena zdravila vplivajo na različna zdravljenje, vključno z zdravljenjem raka, spolnih motenj in hepatitisa C. Ponarejena zdravila lahko vstopajo v evropsko dobavno verigo in to se tudi dogaja, opozarja evropska komisija. Med leti 2013 in 2017 je EU mreža za hitro obveščanje poročala o več kot 400 tovrstnih primerih, ki so se zgodili v večini evropskih držav.



Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj