Zadnja novica

Z mediteransko prehrano nad depresijo

Kako se prehranjujemo, ima vpliv na naše duševno zdravje. Ko so ljudje s hudo obliko depresije začeli upoštevati smernice, ki jih predpisuje mediteranski način prehranjevanja, se je pri njih bistveno zmanjšala resnost simptomov, ti blagodejni učinki pa so se kazali do šest mesecev.

Poročamo iz strokovnih srečanj

Pomembne novosti pri zdravljenju rakavih obolenj

Pomembne novosti pri zdravljenju rakavih obolenj

9.11.2014, 14:14 S. S. Poročamo iz strokovnih srečanj
Med 26. in 30. septembrom je v Madridu potekal evropski onkološki kongres ESMO, ki je pritegnil več kot 16.000 strokovnjakov s področja zdravljenja in obravnave raka.
Kongres običajno postreže tudi s pomembnimi odkritji s področja obravnave raka in pomembnimi novostmi, kjer lahko izpostavimo rezultate zdravljenja HER2 pozitivnega metastatskega raka dojk z zdravilom pertuzumab (Perjeta®) v kombinaciji s standardnim zdravljenjem z zdravilom trastuzumab (Herceptin®) in kemoterapijo, ki je podaljšala preživetje bolnic za 15,7 meseca.

Druga pomembna novost, ki jo je prav tako predstavila družba Roche, je s področja zdravljenja neoperabilnega napredovalega metastatskega melanoma s pozitivno mutacijo BRAFV600, kjer je kombinacija nove učinkovine kobimetiniba in zdravila vemurafenib (Zelboraf®) pri še nezdravljenih bolnikih za polovico zmanjšala tveganje za poslabšanje bolezni ali smrt v primerjavi s samostojnim zdravljenjem z zdravilom vemurafenib.

Omeniti velja še spodbudne rezultate preliminarnih raziskav z anti-PDL1 (MPDL3280A) pri metastatskem urotelnem karcinomu sečnega mehurja.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.