Presenetljivo: vroč čaj znižuje tveganje za glavkom

Presenetljivo: vroč čaj znižuje tveganje za glavkom

5.1.2018, 05:47 R.M.Z. Kako zdravimo

Radi pijete vroč čaj? Veliko ljudi bo odgovorilo pritrdilno, sploh v zimskih dneh, ko se s čajem grejemo in tudi odganjamo nadležne viruse. Zdaj pa ameriški raziskovalci v študiji, ki je bila objavljena decembra lani v strokovni reviji British Journal of Ophthalmology, poročajo, da je pri ljudeh, ki dnevno popijejo vsaj skodelico vročega čaja, manjša verjetnost za razvoj simptomov glavkoma (očesne bolezni, imenovane tudi zelena mrena, ki prizadene očesni živec). 


Kot je pokazala analiza podatkov, je pri ljudeh, ki so dnevno popili skodelico ali več vročega čaja za 74 odstotkov manjša verjetnost, da se bo pri njih razvil glavkom. Vendar, kot dodajajo avtorji manjše in opazovalne študije, hkrati tudi niso ugotovili, da bi uživanje drugih napitkov in pijač (kave z ali brez kofeina, čaja brez kofeina, ledenega čaja in brezalkoholnih pijač) kakorkoli povečevalo tveganje za razvoj glavkom.

“Glavkom lahko vodi v slepoto in bilo bi naravnost odlično, če bi to očesno bolezen lahko preprečili, saj zanjo ni zdravila”, je povedala vodaj raziskave dr. Anne Coleman z University of California v Los Angelesu. “Najboljši način, da bolezen preprečimo, je s pregledom pri očesnem zdravniku,” je dodala dr. Coleman, ki dodaja, da raziskovalce vse bolj zanimajo tudi dejavniki, ki so povezani z načinom življenja. 

Aktualni podatki kažejo, da glavkom v svetovnem merilu prizadeva več kot 57 milijonov ljudi. Po pričakovanjih raziskovalcev se bo število primerov do leta 2020 povzpelo na več kot 65 milijonov. 

Kavo in kofein na splošno je stroka povezovala s povečanim tveganjem za razvoj glavkoma, tega pa novejše študije ne potrjujejo. Tudi študija, ki je potekala pod vodstvom dr. Coleman. 

Dr. Colmanova je s kolegi analizirala podatke več kot 10.000 ljudi v ZDA, ki jih je zajela študija National Health and Nutrition Examination (NHANES). Udeleženci so med leti 2005 in 2006 med drugim tudi odgovarjali na vprašanja, povezana z življenjskim slogom in prehrano, opravili so zdravniške preglede, krvne teste in očesne preglede.

Udeležencem so opravili tudi pregled za diagnosticiranje glavkoma. Med 1678 udeleženci, starejšimi od 40 let, ki pred pregledom niso imeli diagnosticiranih drugih očesnih bolezni, se je izkazalo, da se je očesna bolezen razvila pri 84 odrasilh (5 odstotkih).

Med drugim so udeleženci odgovorili na vprašanje, kako pogosto in koliko napitkov, ki vsebujejo ali ne kofein, so zaužili v zadnjih 12 mesecih. Primerjava podatkov je nato pokazala, da je med tistimi, ki so vsak dan pili vroč čaj, nižje tveganje za glavkom. Ob upoštevanju določenih dejavnikov, ki lahko vplivajo na razvoj bolezni (sladkorna bolezen, kajenje), so raziskovalci ugotovili, da je med tistimi, ki pijejo vroč čaj za 74% manjša verjetnost za razvoj glavkoma.

Gre za opazovalno študijo in kot poudarjajo avtorji, ni bila opažena povezava, na podlagi katere bi lahko sklepali, da je uživanje kave in drugih brezalkoholnih pijač kakorkoli povezano s povišanjem tveganja za razvoj glavkoma. Raziskovalci dodajajo, da bo v prihodnje potrebno opraviti še več študij, ki bi preučevale povezavo med razvojem glavkoma in uživanjem različnih (toplih ali hladnih) napitkov.


Foto: Bigstock

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.