Veste dovolj o spolnosti in kontracepciji po porodu?

Avtor: R. M. Z.

V Sloveniji kar nekaj žensk preseneti nova nosečnost že v obdobju, ko njihov dojenček še niti ne dopolni enega leta. Večina zdravstvenih strokovnjakov priporoča, da par s spolnimi odnosi počaka šest tednov po porodu, ne glede na to, ali je ženska rodila vaginalno ali s pomočjo carskega reza, priporočajo na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NIJZ).

Ob zaključku šestega tedna po porodu naj ženska obišče svojega ginekologa ali ginekologinjo za kontrolni pregled in posvet o morebitnem načrtovanju naslednjega otroka, o uporabi kontracepcije ter o nadaljnji skrbi za njeno zdravje. »Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da med eno in drugo nosečnostjo mineta vsaj dve leti. Ta razmik je potreben zato, da se v kar največji meri zmanjša tveganje za zdravje ženske in njenega bodočega otroka. Če gre za rojstvo s carskim rezom, je razmik dveh let še posebej priporočljiv«, svetuje dr. Zalka Drglin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na vprašanja bodočih staršev, ki se sprašujejo, kaj lahko pričakujejo v intimnem življenju, ko se bo rodil otrok dr. Zalka Drglin odgovarja: »Spolno življenje prinaša veliko radosti, a ko v naše življenje stopi dojenček ali ko se družina poveča še za enega člana ali članico, ti dogodki zahtevajo prilagoditev in spremembe, ki niso vedno prav lahke in preproste, in zato morda stopi za nekaj časa v ozadje. Usklajevanje pričakovanj med partnerjema, zahteve novega starševstva, skrb za različne vidike družinskega življenja, usklajevanje nalog in dolžnosti – vse to lahko nespodbudno vpliva na spolnost. Ker je spolnost povezana s številnimi vidiki našega življenja – od zdravja in morebitnih zdravstvenih težav do kakovosti partnerskega odnosa, doživljanjem telesa in zahtev vsakdana, imajo tudi morebitne težave, s katerimi se v spolnosti po porodu srečujemo, različne razloge. Pomembno je, da partnerja še naprej gradita čustveno in telesno bližino in si tudi glede spolnosti zares prisluhneta. Nekateri pari obnovijo svoje spolno življenje že kmalu po rojstvu otroka, drugi potrebujejo več časa.«
Mit: če dojite, ne morete zanositi
Dr. Zalka Drglin opozarja na nekatere mite, povezane z dojenjem, češ, da doječa mati ne more zanositi: »Če dojite, je vaša plodnost zmanjšana, še vedno pa lahko pride do ovulacije in zanositve, odvisno od tega, kako pogosto dojite čez dan in ponoči in od morebitnih dodatkov tekočine ali hrane, ki jo prejema dojenček. Če želite z dojenjem uravnavati rojstva, se natančno poučite, pri katerih pogojih je mogoče z dojenjem uravnavati plodnost in kakšna je zanesljivost te metode. Če ne dojite, se bo vaša menstruacija pojavila nekje v štirih do šestih tednih po porodu, kar pomeni, da lahko pride do prve ovulacije že v prvem mesecu po porodu – plodni ste lahko, še preden dobite prvo menstruacijo Že ob prvem spolnem odnosu po porodu uporabite zanesljivo kontracepcijo. V nobenem primeru ne imejte nezaščitenega spolnega odnosa, ker bi lahko že takoj ponovno zanosili.«
Kaj pa kontracepcija po porodu?

As. dr. Sara Korošec, dr. med., iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana, pravi, da ni prezgodaj, če ženska o poporodni kontracepciji razmišljate že med nosečnostjo in pred porodom. 

»To ne pomeni, da si ne želite še več otrok, pomeni samo, da trezno razmišljate o njihovem in svojem zdravju. Primernih in predvsem varnih metod za zaščito po porodu, ki ne vplivajo na dojenje, je na razpolago dovolj. Strokovno svetovanje je na mestu že v zadnjem trimesečju nosečnosti in takoj po porodu, saj ima določen delež mater spolne odnose že pred prvim poporodnim pregledom.«

Priporočila glede preprečevanja neželene nosečnosti po porodu

Preden se po porodu odločite za spolne odnose, premislite o vaših načrtih za povečanje družine. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da med eno in drugo nosečnostjo mineta vsaj dve leti. S partnerjem se pogovorite o kontracepcijskih metodah in preprečevanju nenačrtovane zanositve. S svojim ginekologom se posvetujte glede najprimernejše kontracepcijske metode, o prednostih, slabostih in rabi posamezne metode, da bi bila vaša odločitev kar najustreznejša.«

Vsaka peta zanosi prej kot v dveh letih

Po priporočilih SZO telo matere prej kot v dveh letih po predhodni nosečnosti ni pripravljeno za ponovno nosečnost. V Sloveniji se še vedno rodi preveč otrok, ki so bili nevede spočeti prezgodaj po porodu, in še vedno naletimo na presenečenja, ko gre za neprepoznano pozno nosečnost. 

Glede na nacionalne podatke pri nas vsaka peta mamica ponovno zanosi prej kot v dveh letih. To so tvegane nosečnosti, otroci so večkrat rojeni prezgodaj, prelahki, obolevnost in umrljivost mater in novorojenčkov pa je po nepotrebnem večja. Prav tako so nosečnosti v prvih letih po porodu pogosteje neželene in se končajo z umetno prekinitvijo. Tveganje za slabši izid nosečnosti in poroda se ponovno poveča ob zanositvi več kot pet let po porodu, tako da je priporočljiva razlika med posamičnimi zanositvami od dveh do pet let.

Po carskem rezu priporočen daljši interval

Pri porodih s carskim rezom je priporočljiv še daljši interval pred ponovno zanositvijo, nikakor pa krajši od dveh let. Po novih priporočilih se porodnice in zdravstvene ustanove vzpodbuja k poskusu vaginalnega poroda po predhodnem carskem rezu, upoštevajoč nekaj dejavnikov tveganja. Razlog? Manj rezov na maternici, manj ogrožena naslednja nosečnost in porod.

»Ženska lahko za kontracepcijo po porodu izbere dovolj učinkovito in varno kontracepcijo, ki hkrati ne vpliva na dojenje. Dojenje je pomembno za rast in razvoj otroka, opredeljeno pa je tudi kot kontracepcijska metoda, vendar pod strogimi pogoji: samo v prvih šestih mesecih po porodu, če ob tem ženska nima menstruacije in če izključno doji vsaj na štiri ure podnevi in na šest ur ponoči. Ob tem teoretično zanosi 2% žensk v šestih mesecih«, pravi prof. dr. Bojana Pinter, dr. med., iz ginekološke klinike UKC Ljubljana.

V praksi pa ob dojenju neželeno zanosi precej večji delež žensk, zato se po porodu svetuje bolj zanesljiva kontracepcija, npr. maternični vložek ali progestogenska hormonska kontracepcija, ki hkrati ne vplivata na dojenje. Maternični vložek, s hormonom ali bakrom, se lahko vstavi v maternico že po štirih tednih po porodu, tudi po carskem rezu; zaščita traja od tri do pet let, odvisno od vrste vložka. Če ženska želi zanositi, se lahko maternični vložek odstrani kadarkoli, zanositev je možna že naslednji mesec, svetujejo na NIJZ .

Ob dojenju lahko ženska uporablja tudi zelo učinkovito progestogensko hormonsko kontracepcijo že od tretjega tedna po porodu, v obliki tablet ali trimesečnih injekcij. Progestogenska kontracepcija ne vsebuje estrogena, zato ne vpliva na dojenje. Za kondom pa izkušnje kažejo, da je po porodu dovolj učinkovita metoda le za pare, ki so na kondom že navajeni in so ga dosledno in učinkovito uporabljali kot redno kontracepcijo že pred načrtovano nosečnostjo oz. porodom.      

 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj