Bolniki z rakom lahka tarča alternativne medicine

Komplementarne in alternativne metode zdravljenja so pri bolnikih z rakom pogoste in priljubljene. Nekatere ocene kažejo, da kar polovica onkoloških bolnikov posega po njih pred, med ali po standardnem zdravljenju. Pogosto tudi ne poznajo razlike med komplementarnimi in alternativnimi metodami zdravljenja.

Po vitaminih in mineralih posega tretjina bolnikov z rakom (36 odstotkov). Foto: Bigstock

Komplementarne metode zdravljenja so strokovno priznane, dopolnjujejo zdravljenje, ki ga priporočajo smernice, in so podprte s kredibilnimi in zanesljivimi znanstvenimi študijami. Za alternativne metode zdravljenja to ne velja. Glas o njih gre od ust do ust, nadzora ni, študij tudi ne, so pa medijsko dobro podprte in odlično promovirane.

Obe metodi vplivata na potek zdravljenja

Nekatere od teh terapij lahko spremenijo uspešnost zdravljenja raka, kažeta dve novi študiji, predstavljeni na kongresu Evropskega združenja za medicinsko onkologijo (ESMO). Od 19. do 23. oktobra 2019 bo potekal v Barceloni (Španija).

V prvi študiji so bolniki z rakom priznali, da so po alternativnem zdravljenju posegali, čeprav niso imeli dovolj informacij o njegovi varnosti. Možna zdravstvena tveganja jih niso pretirano skrbela.

Zaviralci tirozin kinaze in alterantiva

V drugi študiji so avtorji raziskovali sočasni vpliv alternativnih, komplementarnih in standardnih (tim. uradnih) metod pri zdravljenju raka.

Ugotovili so, da se je to dogajalo 18 odstotkom bolnikov, ki so bili na kemoterapiji ali so se zdravili z zaviralci tirozin kinaze (TKI). V 29 odstotkih so bili pri bolnikih potrebni dodatni farmacevtski ukrepi, saj je prišlo do součnkovanja zdravil in zdravilnih učinkovin v alternativnih in komplementarnih zdravilih.

Tveganje za součinkovanje

Markus Joerger iz kantonalne bolnišnice v St. Gallenu v Švici je v komentarju obeh študij povedal: “Bolniki ponavadi verjamejo, da so dodatki ali zelišča na splošno varni in se ne zavedajo, da niso brez tveganja. Če v vsakodnevni praksi ne veste, kaj jemlje vaš pacient kot alternativno zdravilo, se lahko tveganje za medsebojno delovanje z zdravili znatno poveča in vpliva na klinične rezultate.”

Diganoza raka spodbudi uporabo

Alternativne in komplementarne metode zdravljenja uporablja približno polovica populacije (51 odstotkov), največji del jih odpade na prehranska dopolnila z vitamini in minerali. 15 odstotkov sodelujočih v raziskavi jih je začelo uporabljati šele po diagnozi raka, jemali pa so jih kot podporo uradnemu zdravljenju.

Avtorji študije tudi ugotavljajo, da diagnoza raka spodbudila zanimanje za alternativne in komplementarne oblike zdravljena pri 44 odstotkih bolnikov.

Najpogostejši razlog krepitev imunskega sistema

Najpogostejši razlogi za uporabo komplementarnih in alternativnih metod so želja po krepitvi imunskega sistema (78 odstotkov), izboljšanje počutja med zdravljenjem (76 odstotkov), izboljšanje učinkovitosti zdravljenja (45 odstotkov), zmanjšanje stresa (53 odstotkov), lajšanje simptomov bolezni in stranskih učinkov zdravljenja (36 odstotkov).

Najpogosteje posegajo po vitaminih in mineralih

Vodja raziskovalcev in glavni avtor raziskave dr. Peter Hohenberger iz univerzitetne bolnišnice Mannheim pojasnjuje, da bili bolniki selektivni pri izbiri metod za dopolnilo zdravljenje.

»Ugotovili smo, da so najbolj popularni dodatki z vitamini in minerali, ki pa jih bolniki jemljejo posamično (in ne kot multivitaminske pripravke). Najpogosteje posegajo po vitaminu D, selenu v kombinaciji s cinkom in vitaminu C. Narašča tudi zanimanje za vitamin B17,« pravi Hohenberger.

Premalo informacij o varnosti in učinkovitosti

Po vitaminih in mineralih posega tretjina bolnikov z rakom (36 odstotkov). Druge priljubljene metode so tradicionalna kitajska medicina (36 odstotkov) in homeopatija (32 odstotkov). Raziskovalci so tudi ugotovili, da več kot polovica bolnikov (60 odstotkov) priznava, da nima dovolj informacij o varnosti in učinkovitosti metod, po katerih posegajo, vendar glede možnih tveganj nimajo pomislekov.

Viri informacij niso onkologi

Onkologi niso primarni vir informacij, ko gre za alternativne in komplementarne metode. »Ko smo pogledali vire informacij o nekonvencionalnih praksah, so onkologi predstavljali le 7odstotkov virov informacij,” je dejal Hohenberger.

Glavni vir informacij so internet in drugi mediji (43%), prijatelji (15%) in zdravstveni delavci (14%). Ko pa gre za iskanje informacij o stranskih učinkih terapij raka in kako ravnati, ko se pojavijo, pa se polovica bolnikov najprej obrne na svojega onkologa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj