Covid-19 povzroča tiho hipoksijo in strjevanje krvi

Da bi ugotovili, kaj povzroča tiho hipoksijo pri bolnikih s covid-19, so biomedicinski inženirji z računalniškim modeliranjem preizkusili tri različne scenarije. Z njimi so poskusili razložiti, kako in zakaj pljuča pri covid-19 prenehajo dovajati kisik v krvni obtok.

Kljub nevarno nizkim koncentracijam kisika v krvi mnogi ljudje pri covid-19 ne kažejo simptomov zasoplosti ali težav z dihanjem. Foto: Bigstock

Pri hipoksiji gre za stanje, ko je raven kisika v telesu nenormalno nizka, kar lahko nepopravljivo poškoduje vitalne organe. Ključ za njeno preprečevanje je zgodnje odrivanje in ustrezno ukrepanje. Zakaj in kako pri covid-19 pride do nizke koncentracije kisika v krvi in kako v takem primeru pomagati bolniku?

Covid-19 in tiha hipoksija

Kljub nevarno nizkim koncentracijam kisika v krvi mnogi ljudje pri covid-19 ne kažejo simptomov zasoplosti ali težav z dihanjem. Nastopi tiha hipoksija – kar posledično pomeni slabšo preskrbo tkiv s kisikom. Menimo, da pri covid-19 da okužba najprej poškoduje pljuča, zaradi česar njihovi deli ne morejo pravilno delovati. Sledijo posledice – zaradi manjka oskrbe s kisikom, na ostalih organih. Pride do domino učinka, pojasnjujejo raziskovalci.

“Nismo verjeli, da je kaj takega sploh fiziološko možno. Nekateri bolniki s koronavirusom so imeli raven kisika v krvi, ki je bila skoraj nezdružljiva z življenjem, pregled pljuč pa je pokazal malo ali nič znakov nenormalnosti,” pravi dr. Bela Suki, profesorica biomedicinskega inženirstva na Boston University in so-avtorica študije.

Kombinacija sočasnih bioloških mehanizmov

Pljuča zagotavljajo kisik vsaki celici v telesu, ko vdihnemo, in nas ob vsakem izdihu osvobodijo ogljikovega dioksida. Zdrava pljuča ohranjajo raven kisika v krvi med 95 in 100 odstotki. Če se spusti pod 92 odstotkov, je to že znak za alarm in narekuje oskrbo z dodatnim kisikom.

Da bi bolje razumeli, kaj povzroča tiho hipoksijo, so biomedicinski inženirji BU z računalniškim modeliranjem preizkusili tri različne scenarije, ki pomagajo razložiti, kako in zakaj pljuča prenehajo dovajati kisik v krvni obtok. Njihova raziskava, objavljena v Nature Communications, razkriva, da tiho hipoksijo verjetno povzroča kombinacija bioloških mehanizmov, ki se lahko istočasno pojavijo v pljučih bolnikov s covid-19, pojasnjuje dr. Jacob Herrmann, vodilni avtor objave.

Strjevanje krvi in pretok skozi pljuča

Raziskovalci so najprej preučili, kako covid-19 vpliva na sposobnost pljuč, da uravnavajo, kam bodo usmerjale s kisikom obogateno kri. Če so pljučna območja zaradi okužbe prizadeta, kri, da namesto skoznje steče skozi pljučno tkivo, polno kisika, ki nato naprej po vsem telesu. Toda klinični podatki kažejo, da so pljuča nekaterih bolnikov s covid-19 izgubila sposobnost omejevanja pretoka krvi v že poškodovanem tkivu.

Neusklajeno razmerje zrak – kri

Potem so preučili, kako lahko strjevanje krvi vpliva na pretok krvi v različnih predelih pljuč. Ugotovili so, da ko se sluznica krvnih žil vname zaradi okužbe s covid -19, se v pljučih lahko tvorijo majhni krvni strdki. Zanimalo jih je tudi, ali -in če da, kako, covid -19 moti normalno razmerje pretoka zrak-kri – ki ga potrebujejo pljuča za normalno delovanje. Neusklajeno razmerje zrak – kri se zgodi pri številnih boleznih dihal, na primer pri bolnikih z astmo in je vzrok tudi za hipoksijo tudi pri bolnikih s covid-19.

Izvirno objavo raziskave v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj