EKG kot presejalni test za bolezni srca pri mladostnikih

V Veliki Britaniji so ocenili vlogo presejanja z elektrokardiografijo (EKG) pri ugotavljanju bolezni srca in ožilja pri mladostnikih.

Vključitev EKG je smiselna presejalna metoda in bolj učinkovita za odkrivanje resnih bolezni srca in ožilja pri mladih kot presejanje samo z zdravstvenim vprašalnikom. Foto: Bigstock

V ta namen so v obdobju od 2012 do 2014 skoraj 30 tisoč mladih posameznikov (starih od 14 do 35 let) prospektivno ocenili z zdravstvenim vprašalnikom in jim opravili EKG. Posamezniki z nenormalnimi EKG izvidi so bili podvrženi sekundarnim preiskavam.

Vključitev EKG kot preventivne metode

Pri 675 (2,5 %) so bile le-te izvedene na podlagi zdravstvenega vprašalnika, pri 2175 (8,1 %) za podlagi nenormalnega EKG izvida, pri 114 (0,5 %) pa na podlagi obeh. Pri 88 (0,3 %) so ugotovili stanja, ki bi lahko privedla do nenadne srčne smrti. Pri večini jih je odkril EKG, dobra polovica – 56 %, jih je potrebovala zdravljenje z zdravili. Skupni stroški presejanja so znašali 97 evrov na osebo. Če je bilo potrebno kardiovaskularno zdravljenje, so stroški znašali od 17 834 do 29 588 evrov na osebo. Vključitev EKG kot preventivne metode je bila povezana s 36-odstotnim znižanjem stroškov zdravljenja.

Smiselna in stroškovno učinkovita presejalna metoda

“Vključitev EKG je smiselna presejalna metoda in bolj učinkovita za odkrivanje resnih bolezni srca in ožilja pri mladih kot presejanje samo z zdravstvenim vprašalnikom,” so zaključili raziskovalci. Izpostavili so, da gre za “prvo študijo sploh, v kateri so na nacionalni ravni pri mladih preučevali presejanje za kardiovaskularne bolezni z uporabo EKG.”

Navedli so še nekatera druga pomembna dejstva:

  • Prevalenca bolezni srca in ožilja v splošni populaciji mladih je 0,3 %.
  • Vključitev elektrokardiograma (EKG) v trenutno presejanje – slednje ki temelji na simptomih in družinski anamnezi, poveča odkritje resne srčne bolezni za petkrat in je povezana s 36-odstotnim zmanjšanjem stroškov za zdravljenje – predvsem zaradi zgodnjega odkrivanja bolezni.
  • Večina mladih posameznikov z resno srčno boleznijo (vključno s tistimi, ki so asimptomatski in nimajo zaskrbljujoče družinske anamneze) je v dveh letih po odkritju bolezni s presejanjem prejela ustrezno zdravljenje.

Celotno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj