Granatno jabolko preprečuje žilne obloge ter topi obstoječe

Granatno jabolko velja za simbol plodnosti in ljubezni, poleg značilne temno rdeče barve pa ga krasi tudi obilica zdravilnih lastnosti. Ena še posebej izstopa. Sadež, ki naj bi po legendi rasel že v raju, je naravno in učinkovito zdravilo zoper aterosklerozo. Za razliko od zdravil nima nobenih stranskih učinkov. Granatno jabolko zmanjšuje žilne obloge in preprečuje nastanek novih. Poleg tega znižuje krvni tlak in holesterol.

Granatno jabolko topi žilne obloge in preprečuje nastajanje novih ter znižuje holesterol in krvni tlak. Foto: Bigstock

Bolezni srca in ožilja so glavni vzrok umrljivosti v razvitem svetu. Zaradi njih umre več ljudi, kot zaradi vseh rakov skupaj. Med najbolj očitnimi dejavniki tveganja je ateroskleroza. Bolezen, za katero je veljalo, da jo bo medicina obvladala z zdravili in dieto. Sodobna praksa in izkušnje kažejo, da temu ni tako. Zdravila imajo mnogo neželenih stranskih učinkov, omejevanje vnosa holesterola s hrano se je izkazalo za neučinkovito. Nič čudnega torej, da se je uradna medicina odpravila iskat rešitev v naravo in ponovno odkrila – granatno jabolko.

Zdravila imajo številne stranske učinke, omejevanje vnosa holesterola s hrano ni učinkovito.

Zamašene žile motijo oskrbo vseh organov

Koronarna srčna bolezen se razvije, ko je zaradi zamašenih žil motena oskrba srca s krvjo. Maščobne obloge (plaki) zožajo arterije, ki srce oskrbujejo s hrano in kisikom, in omejijo pretok. Nalaganje maščobnih oblog v arterijah je sicer ena od najbolj pogostih žilnih bolezni in glavni vzrok za prezgodnjo umrljivost. Kaže, da imamo zdravilo zanjo pred nosom. Raziskava izraelskih znanstvenikov je pokazala, da granatno jabolko topi žilne obloge in preprečuje nastajanje novih, poleg tega pa tudi znižuje raven LDL holesterola in znižuje krvni tlak.

Granatno jabolko topi žilne obloge in preprečuje nastajanje novih.

Polovica bolnikov uživala pravi sok, polovica placebo

Študijo so izvedli na bolnikih z zožitvijo vratne arterije, ki so jih razdelili v dve skupini. Ena skupina je 12 mesecev uživala sok granatnega jabolka (240 mililitrov na dan), druga pa placebo (obarvano vodo z okusom). Napitka sta si bila tako podobna, da ju po okusu in izgledu niso razločili niti tehnologi, ki so ju pripravili.

Učinke so raziskali z dvojno slepo randomizirano študijo, izsledki presenetili.

Rezultati: Narava zdravi bolje kot kemija

V skupini, ki je uživala pravi sok granatnega jabolka, se je zadebelitev vratne arterije v povprečju zmanjšala za 30 odstotkov. V skupini, ki je namesto soka granatnega jabolka dobivala placebo, pa se je zadebelitev arterije povečala za 9 odstotkov. Prvi koristni učinki uživanja granatnega jabolka so se pokazali že po treh mesecih. Sok granatnega jabolka pa ni samo topil žilnih oblog, ampak je imel tudi druge koristne učinke: za 21 odstotkov je znižal sistolični krvni tlak bolnikov ter za 19 odstotkov zmanjšal vrednosti LDL holesterola v krvi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj