Jedilni listi z označenimi kcal povzročijo, da pojemo manj

V restavracijah, kjer na jedilne liste navedejo, koliko kalorij jedi vsebujejo, obiskovalci pojedo manj. V EU zdaj razmišljajo, da bi tovrstno prakso predpisali kot obvezno in s tem poskusili zajeziti debelost. Slednja postaja vse bolj pereča, število debelih ljudi pa seje samo v zadnjem desetletju povečalo za tretjino.

Kar je presenetilo, je bilo dejstvo, da so bili za označevanje kalorij najbolj dojemljivi ljudje z nižjimi dohodki. Foto: Bigstock

Opremljanje jedilni listov s številom kalorij, ki jih vsebujejo posamezna živila, resnično deluje. Ljudje v restavracijah, kjer to izvajajo, pri običajnem obroku pojedo za 60 kcal manj oziroma v deležu za 4 odstotke manj. To je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Harvard in v kateri so se osredotočili na najbolj problematične ponudnike: restavracije s hitro hrano. Podatke so zbirali tri leta, analizirali pa so več kot 50 milijonov »fast food« nakupov.

Uzakonitev označevanja tudi v EU?

Zdravstvene inštitucije v EU zdaj pritiskajo na oblasti, da bi uzakonile označevanje energetske vrednosti hrane na menijih restavracij. V ZDA so tovrstno shemo pilotno uvedli že pred enim letom, mnenja o njeni učinkovitosti pa so deljena. Do sedaj tudi ni konkretnih dokazov o njeni učinkovitosti.

Jug ZDA: Označevanje kalorij obvezno

Harvardski raziskovalci pod vodstvom dr. Josh-a Petimara so analizirali 104 restavracije s hitro hrano na jugu ZDA in ugotovili, da je označevanje kalorij na jedilnikih pripomoglo, da jo ljudje jedli manj. Za jug ZDA so se odločili, ker je tam stopnje debelosti med najvišjimi v državi.

V restavracijah so spremljali tedenske podatke o prodaji dve leti pred politiko označevanja – od aprila 2015 do aprila 2017 – in eno leto po tem. Izračunali skupne kalorije za vsako postavko v meniju in razvrstili izdelke v eno od petih kategorij: glavne jedi, priloge in sladice, sladkor in sladkane pijače, nizkokalorične pijače in začimbe.

Za označevanje najbolj dojemljivi tisti z nižjimi dohodki

Po prilagajanju izhodiščnemu trendu, letnemu času in počitnicam se je izkazalo, da je bilo označevanje kalorij povezano s takojšnjim zmanjšanjem za 60 kalorij na posamezno prodajo.

Vendar je začetnemu zmanjšanju sledilo povečanje v naslednjem letu. Celokupni »izplen« je bil na koncu tako 23 kcal manj pri vsakem nakupu. Kar je presenetilo, je bilo dejstvo, da so bili za označevanje kalorij najbolj dojemljivi ljudje z nižjimi dohodki – ki jih sicer debelost najbolj ogroža.

Sol in umetna sladila namesto kalorij

“Preden sklepamo o splošni učinkovitosti označevanja kalorij kot prehranske politike, bi bilo potrebno raziskati ocene učinkov označevanja v daljšem obdobju, zlasti ko imajo restavracije dovolj časa za preoblikovanje svojih jedilnikov,” so zaključili avtorji

Izpostavili so, da bi restavracije zaradi obveznega označevanja kalorij živila lahko »natrpala« s soljo ali umetnimi sladili, kar bi sicer kalorije zmanjšalo, zdravju pa bi ostalo enako (ali celo bolj) škodljivo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj