Triki, s katerimi si pomagamo pri težavnem starostniku

Skoraj vsak peti prebivalec Slovenije je starejši od 65 let. Postajamo narod starostnikov, od katerih številni potrebujejo dnevno skrb. Mnogokrat ni povezana samo s pomočjo pri vsakdanjih opravilih, pač pa tudi z vedenjem.

Skrb za ostarelega starša ali bolnega svojca, ki ga največkrat prevzamejo ženske, je pogost vzrok izgorelosti. Foto: Bigstock

Starost je dandanes mnogo drugačna, kot je bila nekdaj, in pogosto zgolj številka. Mnogo ljudi, ki so že upihnili 65. svečko na torti, se po zdravju telesa in duha lahko primerja z mnogo mlajšimi vrstniki.

Postavlja se vprašanje, ali je tradicionalna meja, pri kateri naj bi se začela starost, sploh še smiselna. V stroki se pojavljajo predlogi, da naj bi v EU mejo za starost postavili pri 75 letih. Vendar so mnogi že precej prej zaradi različnih okoliščin nezmožni za samostojno življenje.

Pri nas v starosti 84 let v domu za starostnike prebiva vsak deseti.

Skrb za ostarelega starša ali bolnega svojca, ki ga največkrat prevzamejo ženske, je najpogostejši vzrok izgorelosti. Včasih je dovolj že dobra ideja ali majhna sprememba, ki se je sami ne domislimo, in življenje postane manj stresno ter bolj prijetno za vse vpletene. Kako torej ravnati pri težavnem vedenju starostnikov?

Noče se umivati

Obzirno, s prijaznim glasom ga/jo vprašajte, zakaj noče, in poskusite najti pravi vzrok. Ga/jo je strah padca? Je vzrok v temperaturi vode? Gre za demenco, zaradi katere pozablja na osebno higieno? Kopanje spremenite v prijetno opravilo, v kad postavite stol in steno opremite z držalom. Poskrbite za dovolj zasebnosti, na primer za tuširanje v kopalkah.

Zavračanje hojice ali invalidskega vozička

Pogovorite se o prednostih, ki jih hojica prinaša, in izpostavite prednosti. »Grožnja« z posledicami neuporabe največkrat ne zaleže. Hojica ni dokaz invalidnosti, pač pa pripomoček, ki izboljša samostojno gibanje in mobilnost. Izpostavite, da bo uporaba hojice izboljšala hojo na dolgi rok in preprečila padce.

Poskrbite, da bo starostnik videl uporabo v praksi in pri tistih, ki jih pozna in so podobne starosti. Uporabite neverbalno komunikacijo: namesto, da bi ukazali: vzemi hojico, jo preprosto »porinite« v roke. Ne vztrajajte pri uporabi v vseh situacijah, temveč sklepajte kompromise. Vaš bližnji ne bo imel nič proti pri uporabi hojice v trgovini, na obiskih pa se bo verjetno raje naslonil na vašo roko.

Zavračanje menjavanje perila in ostalih oblačil

Starostnik ima pogosto najljubša oblačila, ki jih neprestano nosi. Če jih redno daje v pranje in je problem samo v njihovem izgledu, se s tem ne obremenjujte. Če vztraja v umazanih oblačilih, je druga zgodba.

Problem rešite tako, da jih medtem, ko se tušira, vzamete, potisnete v pralni stroj in ga vključite. Poskrbite, da so mu/ji najljubša oblačila vedno na voljo v oprani različici – kupite več enakih kosov. Oblačenje vedno istih oblačil je lahko zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni.

Apatija in zaprtost vase

Poskrbite, da bi imel starostnik dovolj možnosti za socialne stike. Človek hitro postane apatičen in zaprt vase, če ne more iz stanovanja, ker nima prevoza, ali pa ker prijatelji ne kličejo več, ker so se preselili, zboleli ali umrli.

Starostniki pogosto izgubijo interes za svoje prejšnje aktivnosti, ker v njih ne morejo več sodelovati tako, kot so nekoč. Nekdo, ki je rad slikal, zdaj pa zaradi artritisa težko drži čopič v rokah… razumljivo je, da tega noče več početi.

Pomagate lahko tako, da predlagate alternativne oblike aktivnosti, na primer obisk muzeja, pomoč vnukom pri risanju in podobno. Če je starostnik apatičen kljub temu, da ima veliko za početi, je to lahko znak za depresijo in/ali demenco. V obeh primerih je potrebno zdravljenje.

Izbirčnost pri hrani

Raje, kot da se osredotočate na to, da bodo obroki zdravi, starostniku ponudite tisto, kar je vedno rad jedel. Izgubljanje okusa lahko povzroči, da se vsa hrana zdi plehkega okusa.

Rešitev je uporaba več začimb. Ko starostnik začne hujšati, je najbolj pomembno, da uživa hrano, ki jo ima rad, in da dobi dovolj kalorij. Izjema so stanja, ki zaradi zdravstvenih razlogov omejujejo nekatera živila.

Poskrbite, da bo imel vedno na voljo dovolj visokokaloričnih prigrizkov. Iz prehranjevanja ne delajte drame, saj bo to povzročilo le spopad vaše in njegove volje. Nekateri starostniki zaradi demence preprosto pozabijo jesti.

Prepirljivost

Zavedajte se, da vaš bližnji bolje kot večina vaših znancev in prijateljev ve, kam pritisniti, da vam bo »dvignilo pritisk«. Na vas je, ali tako početje dopustite. Gre le zaposkus obvladovanja okolice, ki ga ne gre jemati osebno. Recite si: no, spet se je začelo, vendar ne pokažite, da vas vse skupaj jezi.

Ne pustite se sprovocirati, saj se sicer besedni dvoboj lahko vleče v nedogled. Postavite meje pri stvareh, pri katerih ne sme biti pregovarjanja, na primer: dokler se ne pripne z varnostnim pasom, ne boste speljali, ali pa dokler ne vzame zdravil, ne dobi zajtrka. Če je vzrok demenca, je prepirljivost posledica izgube sposobnosti racionalnega razmišljanja.

Izbruhi jeze

Zavestno se uprite želji, da bi vzrojili nazaj. V nasprotnem se boste zapletli v čustveno spiralo, ki ne bo koristila nikomur. Mirno povejte, da razumete njegovo/njeno jezo zaradi tega in tega (poimenujte vzrok) in ga/jo vprašajte, kaj želi, da v zvezi s tem naredite. Občutek razumljenosti je pogosto dovolj, da jeza izpuhti. Potem se lahko lotite konstruktivnih rešitev. Če se izbruh jeze nadaljuje, starostniku razložite, da ste ga pripravljeni poslušati, ampak samo

, če neha kričati na vas. Ohranite mirno kri in ostanite spoštljivi, čeprav je to težko. Ne pozabite, da ima med napadom jeze močan občutek, da je okolica nepoštena do njega in da se mu goji krivica.

Včasih pomaga, da preprosto preslišite »grde« besede in se odzovete zgolj na prijazne. Potrudite se, da bo imel-a občutek vsaj delnega nadzora nad svojim življenjem. Napadi jeze in nesramnost do okolice so pogosto posledica občutka nemoči.

Zavračanje jemanja zdravil

Najprej se pogovorite z zdravnikom. Ali starostnik resnično potrebuje toliko zdravil? Ali bi lahko zmanjšali odmerke? Ali obstajajo alternativne oblike, na primer v obliki sirupa ali praška, ki ga lahko vmešate v sok ali zmiksano sadje? Če je odgovor »da«, si vzemite nekaj minut več in odmerek pripravite na ta način.

Jemanje zdravil naj bo prvo jutranje opravilo, ko je starostnik še »pri volji« in pripravljen sodelovati. Dogovorite se, da bodo vsi v gospodinjstvu zdravila in/ali prehranska dopolnila jemali hkrati s starostnikom. Tako bo »proces« sprejel kot normalno denvno opravilo. Pomaga tudi, če mu/ji na razumljiv način razložite prednosti vsakega zdravila posebej.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj