Kako se znebiti naglavnih uši

Včasih je bila ušivost spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, danes pa se pojavlja brez pravila in ne izbira, tudi v državah z najvišjim standardom. Pogoste so manjše endemije v vrtcih ali šolah.

Naglavne uši pri otrocih povzročajo neprijetno srbenje, zaradi stalnega praskanja pa na koži nastanejo opraskanine. Foto: Bigstock

Ušivost je razširjena po vsem svetu. Telesna ušivost je v Evropi v obdobju miru zelo redka; pojavlja se izjemoma pri ljudeh z nizkim higienskim standardom, ki redko menjavajo in perejo oblačila.

Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vsekakor pa s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje. Obstaja še veliko drugih vrst uši. Med njimi so sramne in gvantne (bele), ki se naselijo na telo in obleko ter lahko prenašajo povzročitelje bolezni.

Naglavne uši se običajno prenesejo z neposrednim dotikom glave z glavo, na kateri so uši, redkeje pa z glavniki, s pokrivali ali posteljnino. Dobimo jih lahko vsi, ne glede na starost, spol, raso in socialno-ekonomskih status, a v praksi se ušivost pogosteje pojavlja pri šolarjih in otrocih v vrtcu, predvsem zaradi tesnejših medsebojnih stikov, ki ušem omogočajo prehajanje z glave na glavo.

Tesni življenjski bivalni pogoji imajo pomembno vlogo pri širjenju ušivosti, čeprav ušivost ni pokazatelj pomanjkanja higiene. Pomeni, da se bo uš enako dobro počutila na opranem lasišču kot na nekaj dni neumiti glavi. Seveda pa drži, da bomo ob pogostejši negi lasišča drobne gnide ali odrasle uši prej opazili.

Odkrijmo naglavne uši

Naglavne uši pri otrocih povzročajo neprijetno srbenje, zaradi stalnega praskanja pa na koži nastanejo opraskanine. Če so te globoke, se lahko lasišče gnojno vname, pride do povišanja telesne temperature in otekanja bezgavk. Pri otrocih se zaradi srbenja lahko pojavi nespečnost.

Srbenje pa se ne pojavi vedno takoj, včasih tudi šele nekaj tednov po tem, ko smo dobili uši. Ni znano, zakaj, a pri nekaterih odraslih se srbenje ne pojavi, zaradi česar ne vedo, da imajo uši. Pogosto razširjen mit je, da so uši prenašalci bolezni. To ne drži; uši ne prenašajo bolezni, vsekakor pa s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje.

Kako prepoznati, da imamo uši

Na laseh opazimo drobna, belkasta, ovalna jajčeca (gnide), ki se močno držijo las, redkeje odrasle uši. Gnide so svetleče in rjavkasto obarvane, drobcene, saj so velike približno en milimeter. Če jih stisnemo med dvema nohtoma, počijo. Na mestu pikov nastanejo modrikaste lise. Kot že omenjeno, je pri ušivosti prisoten srbež pri otrocih, ki je intenzivnejši ponoči.

Redno pregledovanje lasišča nam omogoči hitro zaznavanje problema in s tem tudi hitro ukrepanje. Lasišče zato preglejmo vsaj enkrat tedensko, posebno pri otrocih, ki obiskujejo vrtec ali šolo. Ušivost se po navadi pojavlja predvsem v času po počitnicah, po vrnitvi iz šole v naravi, ko se otroci začno ponovno množično zbirati. Kako bomo to naredili? Na ramena najprej ogrnemo belo (svetlo) brisačo ali papir. Nato natančno pregledamo celotno lasišče, posebno v zatilju in za ušesi. Vedno pregledujemo od narastišča las proti konicam, po pramenih.

Prečesavanje z gostim glavnikom

Boljša in hitrejša metoda kot redno pregledovanje lasišča je prečesavanje z gostim glavnikom. Lase operemo s šamponom, ki ne obarva las. Ramena ogrnemo z belo brisačo ali s papirjem, na katerem bodo uši ali gnide vidnejše, nato začnemo prečesavati za ušesi, po posameznih pramenih las, od narastišča proti konicam las. Zobje glavnika naj se čim dlje dotikajo lasišča. Za vsakim potegom skrbno pregledamo glavnik, ga obrišemo s papirnatim robčkom in odvržemo v pripravljeno vrečko za odpadke. Na vsakem posameznem pramenu las postopek ponovimo večkrat (od 3- do 5-krat). Po končanem prečesavanju odvržemo vrečko med običajne odpadke, glavnik pa speremo. Nato ga za nekaj minut namočimo v vročo vodo (okoli 60 °C). Celoten postopek traja od 10 do 15 minut. Po končanem postopku, ne glede na to, ali smo delali na suhih ali opranih laseh, si z milom umijemo roke.

Uši in gnide bodo dobro vidne pri dnevni svetlobi, pomagamo pa si lahko tudi z dobro lučjo in s povečevalno lečo. Pomembno je, da hkrati ukrepajo vsi, ki so bili v isti skupini oz. so bili v stiku z osebo, ki ima naglavne uši. Prav zato morajo starši obvestiti vrtec ali šolo o odkritih ušeh pri svojem otroku.

In kako se bomo uši znebili?

Ob pojavu uši je treba v družini natančno očistiti vse glavnike, krtače za lase, oprati in prelikati posteljnino, s paro očistiti sedež v avtomobilu itn. Predmete, ki jih ne moremo oprati, vstavimo v plastično vrečko, jo tesno zatisnemo in pustimo za od 10 do 14 dni na sobni temperaturi; enako bo učinkovalo tudi, če jih položimo za 24 ur v zamrzovalnik.

Razuševanje je najučinkovitejši postopek za odpravo uši. Na voljo je več različnih sredstev proti naglavnim ušem. Nekateri pripravki vsebujejo kemične učinkovine, kot so: malation, permetrin in krotamiton (sodobnejši insekticidi). Pri teh pustimo učinkovati gel ali šampon na laseh od 10 do 30 minut. Nato lase dobro speremo z vodo. Še mokre prečešemo z gostim glavnikom, da odstranimo mrtve uši in gnide. Če šampon zaide v oči, nos ali v usta, spiramo z veliko količino vode. Postopek ponovimo čez teden dni. Med enim in drugim postopkom razuševanja vsak dan prečesavamo lasišče z gostim glavnikom. Las ne umijemo vsaj še dan do dva po tem, ko smo sprali preparat za razuševanje. Razuševanja ne izvajamo preventivno, torej ne, če uši ali živih gnid ni.

Za dojenčke, zelo majhne otroke in otroke je primerna uporaba belega vazelina, s katerim lasišče premažemo, ga zavijemo v plenico ali pokrijemo s kopalno kapo in pustimo pokritega čez noč. Postopek izpiranja navadnega vazelina iz lasišča traja več dni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj