Konec tedna obeležujemo svetovni dan sepse

Avtor: R. M. Z.

13. septembra 2015 obeležujemo Svetovni dan sepse. Sepsa je bolezen, s katero se srečujejo številni zdravstveni delavci, njena pojavnost narašča in kljub razpoložljivim protimikrobnim zdravilom, podpornemu zdravljenju in sodobni opremi, smrtnost bolnikov s sepso ostaja nesprejemljivo visoka. Gre namreč za posledico okužbe, ki jo težko predvidevamo, prepoznavamo in zdravimo.

Bolniki s sepso imajo visoko tveganje za zaplete in smrt, zdravljenje pa je dolgo in drago. Za sepso letno zboli od 20 do 30 milijonov ljudi po vsem svetu. Vsako uro zboli približno 1000 ljudi.

Več kot 100.000 primerov sepse letno se pojavi v nosečnosti ali ob porodu. Gre za bolezen, ki je najpogostejši vzrok smrti zaradi okužbe. Zaradi le-te umre več bolnikov kot zaradi raka prostate, raka prsi in AIDS-a skupaj. Vsak dan na svetu zaradi sepse umre okoli 24.000 bolnikov, letno pa zaradi nje umre šest milijonov novorojenčkov in otrok.

Sepsa je ena najpogostejših in najdražjih bolezni, saj se stroški zdravljenja vsako leto povišajo za približno 12 %. Okvirna cena zdravljenja bolnika v bolnišnici je 25.000 EUR. Ravno zaradi tega je ozaveščanje strokovne in laične javnosti zelo pomembno, saj hitro prepoznavanje in ukrepanje izboljšata preživetje.

Svetovna deklaracija za sepso in njeni cilji do leta 2020

  • Znižanje incidence sepse za najmanj 20 %.
  • Izboljšati higieno rok, zagotoviti varne porode, izboljšati sanitarne pogoje, prehrano, zagotoviti čisto vodo, cepljenja.
  • Povečati preživetje bolnikov s sepso za 10 %.
  • Doseči,da najmanj 2/3 zdravstvenih sistemov in javnosti podpre deklaracijo.
  • Ponuditi učinkovit program kontrole in obravnave sepse v vseh državah.
Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana skupaj z Društvom zdravstvenih delavcev za infektologijo in Slovenskim združenjem za intenzivno medicino organizira strokovni in družabni dogodek ob svetovnem dnevu sepse, ki se odvija vsako leto 13. septembra. Strokovni del in okrogla miza, v okviru katere bodo predstavljeni rezultati ankete o poznavanju sepse med nestrokovno javnostjo, bosta potekala v petek, 11. septembra 2015, od 9.00 do 11.30 v predavalnici 1, UKC Ljubljana. Družabni del s tekom se bo odvijal v Mostecu v nedeljo, 13. 9. 2015, s pričetkom ob 10.00.                                                                                                                                                                      

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj