Maske in otroci: za 6 krat preveč vdihanega ogljikovega dioksida

Raziskave kažejo, da ljudje na splošno 80 do 90 odstotkov svojega časa preživimo v zaprtih prostorih. Kakovost zraka v teh prostorih ima zato zelo pomembno vlogo pri zdravstvenem stanju vseh, ki se tam zadržujejo - vključno s šolarji, ki po novem med poukom zaradi covida-19 nosijo obrazne maske.

Čeprav se raven ogljikovega dioksida v vdihanem zraku med obema vrstama mask ni razlikovala, pa so vrednosti za v povprečju šestkrat (!) presegle najvišje dovoljene vrednosti po nemški zakonodaji. Foto: Bigstock

Ali je nošnja obraznih mask za šolarje smiselna ali ne in ali v prid temu ukrepu govorijo kakršnikoli dokazi, so se vprašali nemški, ameriški in poljski raziskovalci. Enoznačno so ugotovili, da nošenje obraze maske med poukom za šolarje ni priporočljivo in da jim verjetno bolj škodi, kot koristi.

Visoko vplivna strokovna revija JAMA Pediatrics tako poroča, da predpis, ki otrokom zapoveduje nošenje obraznih mask med poukom, nima dovoljšne strokovne podlage. Obrazne maske izjemno povečujejo raven ogljikovega dioksida v vdihanem zraku, kar ima škodljive učinke tako na počutje kot na zdravje otrok.

Članek z naslovom “Experimental Assessment of Carbon Dioxide Content in Inhaled Air With or Without Face Masks in Healthy Children – A Randomized Clinical Trial, je bil prvič objavljen 30. junija 2021 v visokovplivni strokovni reviji JAMA. Čez dva tedna je bil umaknjen iz objave. Dosegljiv je na spletnem portalu JAMA, vendar z oznako “retracted”.

68 odstotkov nemških otrok s težavami

Obsežna raziskava v Nemčiji o škodljivih učinkih obraznih mask je pokazala, da je 68 odstotkov sodelujočih otrok pri nošnji maske imelo zdravstvene težave. Prevladovale so tiste, ki se tipično pojavljajo pri vidhovanju zraka s preveliko vsebnostjo ogljikovega dioksida. V raziskavi je sodelovalo 25.930 otrok. Normalna vsebnost ogljikovega dioksida na prostem je približno 400 delcev na milijon (0,04 vol. %). Po nemški  zakonodaji je zgornja dovoljena vrednost ogljikovega dioksida v zaprtih prostorih 2000 delcev na milijon (0,2 vol. %). Vse, kar presega to raven, je nesprejemljivo.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

Mejne vrednosti presežene za šestkrat

Poljski razskovalci pa so izvedli nadzorovano in uravnoteženo (a kratkotrajno) študijo, ali in kako nošenje obraznih mask med poukom vpliva na raven vdihanega ogljikovega dioksida. Ki ima v preseženih vrednostih, kot lahko preberemo v prirolčniku, objlavljenem na spletnih strani NIJZ, številne dolgoročne posledice na zdravje. Kritična meja, ko se začnejo opaznejše težave, je že pri 1000 delcih na milijon (0,1 vol. %) – slika spodaj.

Vpliv različnih ravni ogljikovega dioksida. Vir: Zdrav zrak, zdravi otroci – Kakovost notranjega zraka v osnovnih šolah (INAIRQ 2019).

Raziskovalci so opravili meritve ogljikovega dioksida pri otrocih, ki so nosili obrazno masko med poukom. Sodelovalo je 20 deklic in 25 dečkov, njihova povprečna starost pa je bila 10,7 let. Starši in otroci so za sodelovanje dali pisno privolitev. Otroci so nosili dve vrsti maske – kirurške FFP2 in običajne filtrirne. Zaporedje mask je bilo randomizirano -kar pomeni, da so otroci naključno enkrat dobili kirurško masko, drugič pa filtrirno. Opravili so 9-minutno merjenje za vsako vrsto maske: 3 minute za merjenje vsebnosti ogljikovega dioksida v skupnem vdihanem in izdihanem zraku, 3 minute za merjenje vsebnosti ogljikovega dioksida med vdihom in 3 minute za merjenje vsebnosti ogljikovega dioksida med izdihom. Vsebnost ogljikovega dioksida v zunanjem zraku je bila vzdrževana pod 1000 delcev na milijon (torej pod 0,1 vol. %). Ugotovitve so bile milo rečeno – šokantne.

Mlajši kot so otroci, večja je škoda

Čeprav se raven ogljikovega dioksida v vdihanem zraku med obema vrstama mask ni razlikovala, pa so vrednosti za v povprečju šestkrat (!) presegle najvišje dovoljene vrednosti po nemški zakonodaji. Otroci so med nošenjem obraznih mask v povprečju vidihovali več kot 13 tisoč delcev ogljikovega dioksida na milijon (povprečno 13210 pri kirurških maskah in 13910 pri navadnih filtrirnih). »Rekorder« je bil deček, pri katerem so v vdihanem zraku izmerili več kot 25 tisoč delcev ogljikovega dioksida na milijon – kar pomeni več kot desetkratno prekoračitev najvišje dovoljene ravni. Tudi pri otroku, ki je med nošenjem obrazne maske vdihoval najmanj ogljikovega dioksida, so bile dovoljene vrednosti presežene za trikrat. Mlajši, kot so bili otroci, za več so presegli najvišjo dovoljeno vrednost. Raziskovalci so izpostavili, da so bile tako visoke vrednosti izmerjene po vsega 9 minutnem nošenju obrazne maske, šolarji pa jih vsak dan v povprečju nosijo 270 minut.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

Posledice dihanja zraka, v katerem je preveč CO2

In zakaj sploh prihaja do tega? Avtorji pojasnjujejo, da se v tako imenovane mrtvem prostoru obrazne maske hitro začne kopičiti izdihani ogljikov dioksid. Ko se zmeša s svežim zrakom – ko otrok vdihne, se njegova raven v pljučih drastično poveča. To vodi v stanje, podobno hiperkapniji. In kakkšne so dolgoročne in kratkoročne zdravstvene posledice dihanja zraka, v katerem je več kot 2000 ppm ogljikovega dioksida (0,2 vol %)?

Na strani kanadskega CCOHS (Canadian Center For Occupational Health and Security) preberemo: “Višje koncentracije ogljikovega dioksida lahko vplivajo na delovanje dihal in zmotijo delovanje centralnega živčnega sistema. Visoka koncentracija pomembno izpodrine kisik v zraku. Če je za dihanje na voljo manj kisika, lahko pride do simptomov, kot so hitro dihanje, hiter srčni utrip, gibalne motnje, čustvene motnje in utrujenost. Lahko se lahko pojavijo slabost in bruhanje, kolaps, konvulzije, koma in smrt. Simptomi se hitreje pojavijo ob fizičnem naporu. Pomanjkanje kisika v zraku, ki ga dihamo, lahko povzroči trajne poškodbe organov, vključno z možgani in srcem.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj