Mehur, ki nikoli ne počiva

Avtor: R. M. Z.

Prekomerno aktivni sečni mehur (PASM) oziroma inkontinenca je težava, ki nezdravljena lahko bistveno oteži vaše vsakdanje življenje. Predvsem pri ženskah je to pogost vzrok uhajanja vode. Inkontinenco lahko pri mlajših ženskah sprožita porod in intenzivna športna dejavnost, pri starejših pa število porodov in staranje.

Pri vseh starostih tveganje povečata čezmerna telesna teža in kajenje. V določenih primerih so za nastanek PASM kriva tudi ponavljajoča se vnetja mehurja, ki povzročijo kronične spremembe na receptorjih stene sečnega mehurja.

Zdravljenje: od vaj do operacij

Danes so na voljo številne metode zdravljenja, prilagojene vrsti inkontinence, večinoma pa je zdravljenje dolgotrajno. Kar pri 60 odstotkih bolnic je učinkovita vedenjska terapija, ki zajema vaje za krepitev medeničnega dna (t. i. Keglove vaje), elektrostimulacijo in biofeedback. Zdravila za PASM preprosto povedano delujejo tako, da sproščajo gladke mišice mehurja, ta pa se zato lahko bolj napolni, preden se pojavijo refleksi za praznjenje. Kadar druge terapije nimajo učinka, pride v poštev operativno zdravljenje. Samozdravljenje z naravnimi zdravili ni primerno, v ta namen pa je na voljo pa več medicinskih pripomočkov, a so v večini samoplačniški.

Čim prej do zdravnika

Najpomembnejši del zdravljenja pa je čim hitrejši obisk urologa, saj je zdravljenje PASM veliko bolj uspešno na začetku, kadar so simptomi bolezni še blagi. Naj vam ne bo nerodno ‒ s takimi težavami se srečuje veliko ljudi in prej, ko se boste o tem pogovorili s specialistom, prej in preprosteje jih boste rešili. Ženske se,kot kaže, tega že zavedajo, moški pa žal še ne ter se še vedno preredko in prepozno odločajo za to, da težave zaupajo zdravniku.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj