Najpogostejši miti o zdravju: Držijo ali ne?

Miti, povezani z zdravjem, so številni in trdno zakoreninjeni v javnosti. Od skoraj do minute natančnega uživanja obrokov do sladoleda, zaradi katerega boli glava, in jajc, ki škodujejo srcu in ožilju.

Tisti, ki pijejo več vode, pojedo manj sladkorja, soli in maščob. Foto: Bigstock

Začnimo z mitom, povezanim z opravilom, brez katerega ni življenja: pitjem. Splošno priporočilo je, da je vsak dan potrebno popiti osem kozarcev vode. Tudi, če jih bo manj (ali več), nam ne bo hudega.

Pravzaprav nas večina pije premalo in smo kronično dehidrirani. Ljudje, ki so prekomerno težki, potrebujejo več tekočine. Če pijemo premalo, naše telo poskuša tekočino dobiti iz hrane in zato – jemo več. Znano je tudi, da dlje časa kot (pre)malo pijemo, bolj se občutek žeje zmanjšuje.

Če več pijemo, manj jemo

Študija, objavljena v Journal of Human Nutrition and Dietetics (vanjo so zajeli podatke za več kot 18 tisoč ljudi), je pokazala, da tisti, ki pijejo več vode, pojedo manj sladkorja, soli in maščob. Razlika je sicer majhna – od 69 do 206 Kcal na dan, ampak na dolgi rok se nabere.

Naj se torej zapodimo pod pipo, če hočemo shujšati? Nikakor ne, pravijo znanstveniki. Pitje več vode je bolj kot za hujšanje primerno za vzdrževanje telesne teže in preprečevanje kopičenja odvečnih kilogramov. Znak, da moramo povečati vnos tekočine (ki je lahko tudi čista juha), je urin temnejše barve in izrazitega vonja.

Moški potrebujejo 0,35 dcl tekočine na vsak kilogram telesne teže, ženske pa 0,3 dcl. Potreba po tekočini se pri fizičnem delu in v vročem vremenu poveča.

Jajca škodujejo srcu in ožilju

Še ne tako dolgo nazaj je veljajo, da jajca niso med najbolj zdravimi živili in da je njihove uživanje potrebno omejiti na dva do tri na teden. Raziskave so to ovrgle v celoti, celo več: jajca so najboljši naravni vir holina, ki ga nujno potrebuje vsaka naše celica.

V javnosti je še vedno precej zakoreninjeno tudi prepričanje, da jajca škodijo srcu in ožilju, ker dvigujejo raven slabega holesterola v krvi. To ne drži, najnovejše raziskave pa kažejo, da brez slabe vesti lahko pojemo dve do tri jajca na dan. Tako bomo možganom zagotovili dovolj holina, pa tudi povečali vnos omega 3 maščobnih kislin.

Deodoranti povzročajo raka dojk

Brez deodorantov si življenja skoraj ne znamo več predstavljati. Nekateri menijo, da se kemikalije, ki se nahajajo v njih, lahko absorbirajo skozi kožo pazduhe. Končajo v tkivu dojke, kar poveča tveganje za raka. Znanstvenih dokazov za tako trditev ni.

Če nas zebe, se bomo prehladili

Mraz ne povečuje tveganja, da bomo zboleli za prehladom ali virozo, prej nasprotno: krepi imunski sistem, ki laže opravi s sovražnimi mikrobi. Slednji nas neprestano napadajo: vsak dan se nam zgodi več kot deset tovrstnih poskuso, imunski sistem pa z vsiljivci opravi brez naše vednosti. Študija, v kateri so zdravi moški preživeli nekaj uri pri temperaturi tik nad lediščem, je pokazala, da je njihov imunski sistem deloval bolje.

Prehranska dopolnila z multivitamini so nujno potrebna

Trditev, da multivitamini učinkovito nadomestijo hranila, ki jih v prehrani primanjkuje, delno drži. Zdrava, uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave, zdravih maščob, celih žit in oreščkov načeloma telesu načeloma priskrbi vse, kar slednje potrebuje.

Mnenja stroke o tem, ali multivitaminska dopolnila dnevno potrebujemo ali ne, so deljena. V določenih obdobjih življenja je nujno poskrbeti za dodaten vnos nekaterih hranil, na primer v nosečnosti (folna kislina, železo…). Tudi starost je pomemben dejavnik tveganja za pomanjkanje vitaminov in mineralov. V zadnjem času je precej pozornosti znanosti usmerjene v možnosti uporabe prehranskih dopolnil v javnozdravstveni preventivi.

Straniščna deska je najbolj umazan predmet

Analize kažejo, so stranišče deske običajno čistejše od ostalih delov stranišča, predvsem od kljuk, vrat in tal. Ameriška študija izpred nekaj mesecev je pokazala, da so z bakterijami najbolj »poseljeni« volanski obroči (skoraj štirikrat več kolonij bakterij so našli na njih kot na straniščni školjki in deski) ter mobilni telefoni (dvakrat več kolonij bakterij).

Sladoled povzroča glavobol

Sladoled resnično lahko povzroči glavobol. Ko se zelo mrzla hrana dotakne živcev v ustih (nahajajo se na nebu), dražljaj povzroči širjenje žil v predelu glave, kar nekateri občutijo kot precej hudo bolečino. Če ste med njimi, potem poznate tudi rešitev težave: sladoled (in druge mrzle jedi) je treba jesti počasneje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj