Zadnja novica

Zaradi dodajanja folne kisline manj psihoz pri otrocih?

Ne le, da s folno kislino obogatena živila na osnovi žit zmanjšajo tveganje za nastanek spine bifide, ampak lahko s folno kislino obogatena dopolnila v žitnih izdelkih okrepijo razvoj možganov ploda in s tem preprečijo dolgoročno tveganje za razvoj psihoz, so v novi študiji ugotovili raziskovalci. Značilnosti psihoze med drugim zajemajo preganjavico, umik iz družabnega življenja in halucinacije. 

Poročamo iz strokovnih srečanj

Novosti pri pljučnem raku

Novosti pri pljučnem raku

12.9.2018, 23:55 S. S. Poročamo iz strokovnih srečanj
Na največjem strokovnem srečanju za raka ASCO so bili predstavljeni tudi izsledki dveh kliničnih raziskav z zdravilom atezolizumab. V prvi raziskavi je kombinacija z zdravilom atezolizumab podaljšala celokupno preživetje (atezolizumab/bevacizumab/kemoterapija) v primerjavi s kombinacijo bevacizumaba in kemoterapije.
bolniki z rakom

Pomembno je, da je bil učinkovit v vseh podskupinah bolnikov, tudi pri bolnikih z nizko stopnjo izražanja PD-L 1. 
V kombinaciji s kemoterapijo pa je atezolizumab za 29 % zmanjšal tveganje za poslabšanje bolezni ali smrt pri bolnikih s težko obvladljivo obliko pljučnega raka, z napredovalim skvamoznim NDRP. 

Dobra novica tudi za bolnike z ALK-pozitivnim nedrobnoceličnim rakom pljuč, saj je druga raziskava pokazala, da so bolniki, ki so bili zdravljeni s tarčnim zdravilom alektinib, živeli skoraj tri leta brez napredovanja bolezni, kar je v primerjavi s krizotinibom več kot potrojena mediana preživetja.

Srečanje American Society of Clinical Oncology (ASCO 2018) je potekalo med 1. in 5. junijem v Chicagu.  

Foto: Bigstock
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.