Vzroki za boleča stopala

Čeprav stopala nosijo naše celotno telo, so eden od najbolj prezrtih delov. Nanje postanemo bolj pozorni poleti – ko želimo, da v odprtih sandalih izgledajo lepo, ali pa, ko nam začnejo povzročati težave. Kateri so torej najpogostejši vzroki za bolečine v stopalu?

Mortonov nevrom je bolečina v sprednjem delu stopala, natančneje med tretjim in četrtim prstom.

Stopalo je natančno orodje, ki nam preko 26 kosti, med seboj povezanih v gibljive sklepe, omogoča pokončno hojo in amortizira telo med gibanjem. Skrb za stopalo se začne pri tem, v kaj ga obujemo. Obremenitve med hojo stopalo podvržejo velikim obremenitvam, nepravilna obutev pa povzroči otiščance, odrgnine, poškodbe kosti, vnetja… Pomembno je vedeti tudi, da se stopalo z leti zaradi staranja tkiva in popuščanja vezi spreminja. Tudi dodatna obremenitev v obliki prekomerne telesne teže vpliva na stopalo, ki trajno postane daljše in širše.

Višina pete na čevljih

Za največjega krivca za bolečine v stopalih velja obutev. Točneje, visoke pete. Navedeno precej drži. Raziskava, v kateri so ženske nosile visoke pete (5 cm in več) 40 ur na teden, je povzročila skrajšanje mišic meč in Ahilove tetive. Naj torej nosimo obutev brez pet? Nasprotno, pravijo ortopedi.

Idealna višina pete je 2 do 3 centimetre.

Nošenje takšnih čevljev zmanjša bolečino v petah za 70 odstotkov, je pokazala raziskava, objavljena v reviji Journal of Physical Therapy Science.

Artritis

Mnoge oblike artritisa lahko povzročijo bolečine v stopalih. Najpogostejši je osteoartritis, ki nastane, ko se hrustanec razgradi in omogoči, da se kosti drgnejo ob kosti.

Protin povzroča nastajanje kristalov sečne kisline v palcu in vodi v bolečino in oteklino.

Pri revmatoidnem artritisu, lupusu in drugih avtoimunskih boleznih imunski sistem napade sklepe stopal in gležnjev, kar povzroča vnetje in bolečine.

Hallux vagus

Gre za deformacijo prve stopalne kosti, zaradi česar se palec pomakne navznoter. Hallux vagus je pogosti vzrok za težave s stopali, po nekaterih podatkih ga ima desetina populacije. Zmotno je mnenje, da ga povzročajo tesni in ozki čevlji ter visoke pete. Res pa je, da nošnja take obutve stanje zelo poslabša. Hallux vagus se pogosto pojavlja družinsko, vendar raziskave niso potrdile, da bi genetika oziroma dednost igrala ključno vlogo pri njegovem nastanku. Pomagajo hlajenje, mehanski pripomočki (na primer posebne blazinice) in prostorna obutev ter v težjih primerih operacija.

Burzitis

Burzitis je vnetje burz – sluznih vrečk, ki ležijo med kito in kostjo. Zmanjšujejo trenje ter lajšajo gibanje. Burztis lahko prizadene ramena (subakromialni ali subdeltoidni burzitis), komolce (rudarski komolec), kolke, kolena in sklepe roke ali stopala. Lahko je akutni ali kronični. Akutna oblika se običajno pojavi ob določenem naporu ali pri posebnih obremenitvah.

Kronični burzitis traja več mesecev in se običajno navezuje na predhodne, ponavljajoče se poškodbe.

Nezdravljeni burzitis dolgoročno povzroči nalaganje kalcija v mehkih tkivih, kar vodi v trajne okvare. Na stopalih se najpogosteje razvije v prstih in na peti. Prizadeta mesta otečejo in postanejo vroča in boleča. Težave lajšajo hlajenje, zdravila proti bolečinam s protivnetnim delovanjem (acetaminofen, ibuprofen) in fizioterapija. V hujših primerih so na voljo kortikosteroidi ali operacija.

Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis se najpogosteje izrazi kot bolečina v peti in stopalu, gre pa vnetje tetive stopalnega loka. Predstavlja najpogostejši vzrok za bolečine v peti pri odraslih, vzrok pa leži v preobremenitvi.

Bolečina je običajno najbolj intenzivna zjutraj, prizadeti pa sta lahko tudi obe stopali hkrati.

Plantarni fasciitis je posebej pogost pri teku (predstavlja več kot 10 odstotkov tekaških poškodb), plesu ter pri športih, ki vključujejo veliko skakanja. Dejavnik tveganja so tudi poklici, pri katerih smo večji del dneva na nogah.

Razpoke v kosteh, nategi mišic in kit

Ponavljajoče se prevelike obremenitve lahko povzročijo drobne razpoke v metatarzalnih kosteh. Posledica je otekanje in bolečina pri vseh vrstah dejavnosti, ki so povzročile poškodbo. Počitek (vsaj 6 tednov) sanira poškodbo. Če tega ne storite, lahko povzročite resnejšo okvaro škodo, ki jo je težje zdraviti.

Težave z Ahilovo tetivo so pogost vzrok za bolečine v peti.

Ahilovo tetivo ponavljajoči se gibi in preobremenitev lahko vnamejo, zaradi nenadnih hudih obremenitev se celo lahko pretrga. V prvem primeru je zdravljenje s protivnetnimi zdravili in počitek, v drugem operacija. V obeh primerih sledi tudi fizioterapija.

Mortonov nevrom

Mortonov nevrom je bolečina v sprednjem delu stopala, natančneje tretjim in četrtim prstom. Nastane zaradi zadebelitve živca zaradi kronične preobremenitve sprednjega dela stopala. Pogostejši je pri ženskah, največji dejavnik tveganja pa je preozka obutev. Zdravljenje je z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (jemljemo jih nekaj tednov) in/ali s fizioterapijo. Pogosto se specialist odloči za injekcijo glukokortikoida na prizadeto mesto, pri čemer si pomaga z ultrazvokom. Možno je tudi operativno zdravljenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj