Zadnja novica

Poškodba možganov poveča tveganje za demenco

Ena ali več nezgodnih poškodb možanov, ki so posledica udarca v glavo, pri posamezniku poveča tveganje za pojav demence tudi za 24 odstotkov, je pokazala analiza podatkov danskega državnega registra bolnikov, ki je zajela podatke 2,8 milijona ljudi. Najvišje tveganje so opazili pri tistih, ki so se poškodovali v svojih 20-ih letih, saj je bila zanje verjetnost pojava demenca tekom življenja višja za kar 63 odstotkov. 

Kako zdravimo

Kadite, ko so v avtu otroci? Škodujete jim in kršite zakon

Kadite, ko so v avtu otroci? Škodujete jim in kršite zakon

6.9.2017, 00:00 R. M. Z. Kako zdravimo

Podatki kažejo, da je v Sloveniji do 10.000 otrok izpostavljenih pasivnemu kajenju v vozilu. Dojenčki in otroci so med najranljivejšimi skupinami glede škodljivih učinkov pasivnega kajenja na zdravje. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, pripelje do zelo visokih koncentracij škodljivih snovi iz tobačnega dima.

Prav zato je po novem v Sloveniji prepovedano kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih v navzočnosti mladoletnih oseb.


V začetku septembra tako poteka akcija, s katero policisti v sodelovanju z ministrstvom za zdravje voznike opozarjajo na škodljive učinke, ki jih ima pasivno kajenje na mladoletne osebe. Sicer pa sta za opravljanje nadzora nad prepovedjo kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb pristojna tako policija kot občinsko redarstvo, v času akcije pa bodo voznike kršitelje in sovoznike opozarjali tudi s televizijskimi oglasi in letaki. 

In kaj predpisuje zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov? Da se z globo 250 evrov kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke (razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje) v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let.

Foto: Profimedia

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.