Zadnja novica

Prebojno: presaditev matičnih celic kot novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo

Zdravniki verjamejo, da bi lahko presaditev matičnih celic pomenila rešitev za veliko bolnikov z multiplo sklerozo. Rezultati mednarodne raziskave, o katerih poroča britanski BBC, namreč kažejo, da bi lahko s tem postopkom ustavili napredovanje bolezni in lajšali simptome. Postopek obsega uničenje bolnikovega imunskega sistema z zdravili za zdravljenje rakavih obolenj, čemur sledi ponovna vzpostavitev imunskega sistema s pomočjo presaditve matičnih celic.

Kolumne

 • Prehladi, zima in še kaj …

  Prehladi, zima in še kaj …

  16.3.2018, 22:31 dr. Karin Kanc dr. med. Kolumne
  Zima se še ne poslavlja, čeprav se nam je vsem dozdevalo, da bo vsak dan samo še topleje. Današnji pogled na valovito Cerkniško jezero me je nostalgično popeljalo kakih 25 let nazaj, ko smo gotovo vsako zimo na tem jezeru lahko drsali. O tem sploh ni bilo vprašanja. Drsalni dnevi na Cerkniškem jezeru so bili nepozabni: kristalno čist in prozoren debel led, skozi katerega je bilo mogoče opazovati ribe ali pa je voda pod njim že davno odtekla in sem skozenj gledala travo in druge bilke.
 • Za vdih s polnimi pljuči

  Za vdih s polnimi pljuči

  28.10.2017, 23:20 Sanja V. Švajger Kolumne

  Dvanajsti september, zgodnje jutro, vem, da me čaka dolg delovnik, saj oddajamo revijo v tisk. Dan bo, zdi se, siv in deževen, ne bo se veliko razlikoval od včerajšnjega in ne od jutrišnjega. Zračni tlak je nizek, tako da še pred čajem vzamem svoj dnevni vpih iz diskusa, ki mi pomaga skozi takšne s smogom in z vlago onesnažene dni.

 • Kako najlepše in najbolje živeti po petdesetem letu?

  Kako najlepše in najbolje živeti po petdesetem letu?

  12.10.2017, 22:40 dr. Karin Kanc, dr. med. Kolumne
  Imamo občutek, da so petdeseta prav najlepša leta: po novem sicer še nismo v pokoju, bili pa bi najboljši in najdragocenejši v službi, ker imamo veliko delovnih izkušenj in še kar nekaj energije za nove projekte; otroci so poleteli iz gnezda in si krojijo svoja nova življenja – veseli smo, če pridejo in če jim lahko kaj pomagamo, vsekakor pa je zelo narobe, če se v njihova življenja vtikamo bolj, kot je prav. 
 • Jaz in diabetes poleti

  Jaz in diabetes poleti

  31.7.2017, 23:21 dr. Karin Kanc, dr. med. Kolumne

  Poletje je čas dopustov in kar z vznemirjenjem pričakujemo, kako bo, ko se bomo mogoče odpravili od doma. Marsikoga skrbi, kako se bo znašel na poti. O tem me večkrat sprašujejo ljudje s sladkorno boleznijo, predvsem tisti, ki so zboleli pred kratkim.

 • Nov veter v obravnavi sladkornih bolnikov - srečanje, ki navdihuje

  Nov veter v obravnavi sladkornih bolnikov - srečanje, ki navdihuje

  6.6.2017, 22:09 dr. Karin Kanc, dr. med. Kolumne
  DiaMind 2017, ki se je v Mestnem muzeju v Ljubljani odvijal 6. 4. letos, je za nami. Tokrat je bila tema spolnost in diabetes, kar je za večino, sploh pa v našem prostoru, tabu tema. O spolnosti pri diabetesu se preprosto ne govori. Večino časa na srečanjih DiaMind vedno namenimo izkustvenim delavnicam.
 • V novem letu s homeopatijo

  V novem letu s homeopatijo

  31.12.2016, 19:34 dr. Maruša Hribar, mag. farm. Kolumne
  Kontinuiran tehnološki in znanstveni razvoj v današnjih dneh prinaša veliko prednosti glede udobja in številnih možnosti različnih aktivnosti, ki jih naši predniki niso poznali. Hkrati pa se to odraža v opazni spremembi načina življenja, ki ga živimo. 
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.