Kolumne

 • Aprilska razmišljanja

  Aprilska razmišljanja

  25.4.2018, 23:35 Sanja V. Švajger Kolumne

  Prvi pravi pomladni dnevi bi morali te dni sramežljivo pokukati po vse predolgi zimi, a se zdi, da nas je preplavila pretopla, že skoraj poletna vročina. Toplota in svetloba se razsipata do večernih ur, mestne ulice so zaživele; če se znajdete na katerem izmed nabrežij Ljubljanice, boste le stežka našli prostor, na katerem bi na sončku poklepetali s prijateljico. Tudi med tednom in tudi v dopoldanskih urah. 

 • Kaj znajo, koliko zmorejo in kdaj kaj smejo - obravnava pri izbranem zdravniku, specialistu spl. medicine

  Kaj znajo, koliko zmorejo in kdaj kaj smejo - obravnava pri izbranem zdravniku, specialistu spl. medicine

  15.4.2018, 22:47 Sanja Vilfan Švajger Kolumne

  Ko hirate pred očmi osebne zdravnice/ka, specialistke/a splošne medicine, ki kljub vašemu trudu, da bi ji/mu razložili simptome in ji/mu s tem pomagali pri usmeritvi diagnostike, a vam ne pomaga. Vam je to znano? Rada bi vam predstavila primer pogoste slabe prakse v osnovnem zdravstvu, o kateri velikokrat slišim, tokrat pa sem jo imela priložnost videti od blizu.

 • In potem se kmalu vrne tisti čudovit občutek popolnosti

  In potem se kmalu vrne tisti čudovit občutek popolnosti

  13.4.2018, 22:00 Sanja Vilfan Švajger Kolumne
  Pomanjkanje ženskih spolnih hormonov lahko povzroči depresijo, strupeno trebušno maščevje, visok tlak, srčno kap in prezgodnjo krhkost je bil prvotni, še delovni naslov članka, v katerem sem se pogovarjala z vrhunsko strokovnjakinjo za področje ženskega zdravja prof. Ksenijo Geršak. V pripravah na intervju sem se založila z obsežnim kupom strokovne literature in iskala podatke pri stroki, saj sem želela iz tematike iztisniti res najboljše.
 • Prehladi, zima in še kaj …

  Prehladi, zima in še kaj …

  16.3.2018, 22:31 dr. Karin Kanc dr. med. Kolumne
  Zima se še ne poslavlja, čeprav se nam je vsem dozdevalo, da bo vsak dan samo še topleje. Današnji pogled na valovito Cerkniško jezero me je nostalgično popeljalo kakih 25 let nazaj, ko smo gotovo vsako zimo na tem jezeru lahko drsali. O tem sploh ni bilo vprašanja. Drsalni dnevi na Cerkniškem jezeru so bili nepozabni: kristalno čist in prozoren debel led, skozi katerega je bilo mogoče opazovati ribe ali pa je voda pod njim že davno odtekla in sem skozenj gledala travo in druge bilke.
 • Za vdih s polnimi pljuči

  Za vdih s polnimi pljuči

  28.10.2017, 23:20 Sanja V. Švajger Kolumne

  Dvanajsti september, zgodnje jutro, vem, da me čaka dolg delovnik, saj oddajamo revijo v tisk. Dan bo, zdi se, siv in deževen, ne bo se veliko razlikoval od včerajšnjega in ne od jutrišnjega. Zračni tlak je nizek, tako da še pred čajem vzamem svoj dnevni vpih iz diskusa, ki mi pomaga skozi takšne s smogom in z vlago onesnažene dni.

 • Kako najlepše in najbolje živeti po petdesetem letu?

  Kako najlepše in najbolje živeti po petdesetem letu?

  12.10.2017, 22:40 dr. Karin Kanc, dr. med. Kolumne
  Imamo občutek, da so petdeseta prav najlepša leta: po novem sicer še nismo v pokoju, bili pa bi najboljši in najdragocenejši v službi, ker imamo veliko delovnih izkušenj in še kar nekaj energije za nove projekte; otroci so poleteli iz gnezda in si krojijo svoja nova življenja – veseli smo, če pridejo in če jim lahko kaj pomagamo, vsekakor pa je zelo narobe, če se v njihova življenja vtikamo bolj, kot je prav. 
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.