Zadnja novica

Prebojno: presaditev matičnih celic kot novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo

Zdravniki verjamejo, da bi lahko presaditev matičnih celic pomenila rešitev za veliko bolnikov z multiplo sklerozo. Rezultati mednarodne raziskave, o katerih poroča britanski BBC, namreč kažejo, da bi lahko s tem postopkom ustavili napredovanje bolezni in lajšali simptome. Postopek obsega uničenje bolnikovega imunskega sistema z zdravili za zdravljenje rakavih obolenj, čemur sledi ponovna vzpostavitev imunskega sistema s pomočjo presaditve matičnih celic.

Zdravila

Korak bliže univerzalnemu cepivu proti gripi

Korak bliže univerzalnemu cepivu proti gripi

8.1.2018, 17:50 R. M. Z. Zdravila

Po opozorilih strokovnih služb se tudi našim krajem bliža sezona gripe. Ocene kažejo, da za gripo vsako sezono zboli od pet do 10 odstotkov prebivalcev, kar v skupnem številu predstavlja zelo visok odstotek. Gripa vsako leto zahteva tudi človeška življenja, zaradi gripe pa tudi zelo poskoči odstotek bolniških odsotnosti z dela, kar predstavlja visok davek za gospodarstvo. Pristojne službe in organizacije predvsem bolj določenim skupinam prebivalstva svetujejo, da se pred začetkom sezone gripe zaščitijo in se odločijo za cepljenje. 

Gripo povzročajo RNA-virusi iz družine Orthomyxoviridae. Cepivo proti gripi se vsakoletno spreminja, in sicer glede na pričakovane oblike gripe, to pa pomeni, da tudi učinek cepiva ni dolgotrajen. Že dlje časa si raziskovalci prizadevajo za razvoj univerzalnega cepiva proti gripi in zdaj iz ZDA prihajajo obetajoče novice.

Avtorji študije, ki je bila objavljena v spletni izdaji strokovnega piblikacije PLOS One, trdijo, da so razvili cepivo DNK, ki lahko v prihodnosti vodi do univerzalnega cepiva proti gripi. Kot dodajajo, bi za posameznika zadoščal že en odmerek cepiva.

Dr. Deborah Fuller z University of Washington je dejala, da so "pri opicah poustvarili okoliščine, ki so bile podobne okoliščinam iz leta 2009, ko smo se soočali s pandemijo gripe, saj se je nepričakovano pojavil novi sev gripe in so tedaj dostopna cepiva nudila malo ali nič zaščite." Cepivo, ki so ga zdaj prejele opice, je vsebovalo enake antigene, ki so bili vključeni v inaktivirano cepivo leta 2009, k temu pa so s pomočjo novega DNK cepiva raziskovalci dodali še "svojo" genetsko kodo, za katero menijo, da bi lahko pomenila univerzalno zaščito pred okužbo z virusi gripe. Dr. Fullerjeva je še povedala, da so testiranja na živalih pokazala veliko višjo zaščito pred okužbo s pandemičnimi sevi iz leta 2009 v skupini opic, ki so prejela cepivo.

In kdaj se lahko nadejamo, da bi lahko bilo univerzalno cepivo dostopno na trgu? Ne kmalu. Čeprav dr. Fullerjeva pravi, da je natančno časovnico nemogoče podati, pa ocenjuje, da bi se to lahko zgodilo v naslednjih petih do desetih letih.


Foto: Bigstock 


Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.