Zadnja novica

Zaradi dodajanja folne kisline manj psihoz pri otrocih?

Ne le, da s folno kislino obogatena živila na osnovi žit zmanjšajo tveganje za nastanek spine bifide, ampak lahko s folno kislino obogatena dopolnila v žitnih izdelkih okrepijo razvoj možganov ploda in s tem preprečijo dolgoročno tveganje za razvoj psihoz, so v novi študiji ugotovili raziskovalci. Značilnosti psihoze med drugim zajemajo preganjavico, umik iz družabnega življenja in halucinacije. 

Kultura in zdravje

 • Nova številka: Demenca ni del staranja, je bolezen

  Nova številka: Demenca ni del staranja, je bolezen

  21.9.2018, 09:46 R. M. Z. Kultura in zdravje
  Ob izteku poletno-dopustniških dni se vrača nova številka Revije za moje zdravje. Tokrat smo med drugimi vsebinami večjo pozornosti namenili demenci, za katero vemo, da ni več ena sama. Danes namreč vemo, da je več različnih, in stroka je prepričana, da ne gre za naravno stanje v starosti, ampak za bolezenski proces, ki ga žal še ne znamo zdraviti. 
 • Zdrave stavbe za zdrave ljudi

  Zdrave stavbe za zdrave ljudi

  29.8.2018, 23:55 Lenka Kavčič, Odprte hiše Slovenije Kultura in zdravje

  Zdravi delovni prostori povečajo produktivnost zaposlenih do 11 % ob izboljšani ventilaciji in do 23 % ob boljši razsvetljavi. In najpomembneje: zmanjšujejo bolniško odsotnost. Še vedno ne razmišljate o zdravih delovnih prostorih? V nasprotju z zdravimi delovnimi prostori poznamo tudi učinek bolnih stavb, tj. sick building sindrom, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opredelila kot za dobro počutje in zdravje škodljiv vpliv, ki ga ljudje občutijo v delovnih prostorih. 

 • Predlogi za branje

  Predlogi za branje

  26.8.2018, 19:00 S.S. Kultura in zdravje
  Ralph Metzner, Toni in tokovi, Založba Eno: 
  Zbir psihoterapevtskih izkustev so zelo človeške zgodbe o duhovnem zdravljenju in družinskih spravah skozi prostor in čas. Privlačne in izjemno napete zgodbe harvardskega diplomanta klinične psihologije Ralpha Metznerja pritegnejo; piše jasno, razumljivo in pretkano z globokim védenjem, opisuje spremno besedilo na platnici in po prebiranju je treba priznati, da drži. 
 • Mobilne aplikacije: kdo pa vas priganja?

  Mobilne aplikacije: kdo pa vas priganja?

  30.7.2018, 16:53 dr. Andreja Čufar, mag. farm. Kultura in zdravje

  Ste tudi vi med tistimi, ki štetje prehojenih, pretečenih, prekolesarjenih ali preplavanih kilometrov zaupate mobilni aplikaciji na svojem pametnem telefonu? S pomočjo mobilnih aplikacij lahko merimo in spremljamo številne parametre, ki kažejo na delovanje našega organizma in naše življenjske funkcije, mnoge pa nas tudi opominjajo in motivirajo pri izvajanju določenih z zdravjem povezanih dejavnosti, pa naj bo to opomnik za redno jemanje zdravil ali izvajanje vsakodnevne ali tedenske fizične aktivnosti.

 • Manj in zato je bolje – gorniške vasi

  Manj in zato je bolje – gorniške vasi

  25.7.2018, 18:45 S.S. Kultura in zdravje
  V maju je na slovesnem sprejemu med gorniške vasi vstopila tudi občina Jezersko. Gre za mednarodno mrežo Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer), ki združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. 
 • Vitamin O (bremenitve)

  Vitamin O (bremenitve)

  28.6.2018, 13:14 Urban Praprotnik, prof. šp. vzg. Kultura in zdravje
  Vitamin O je eden izmed nenadomestljivih vitaminov. Pomaga pri čvrstosti kosti. Če nam ga dlje časa primanjkuje, se naše kosti zelo razredčijo in postanejo hitreje lomljive. Prav tako tudi naše mišice ne morejo biti močne brez njega. Če ga le tri tedne ne užijemo, mišice tako oslabijo, da težko stojimo na svojih nogah. Njegovo pomanjkanje pa zelo škodi tudi sklepnemu hrustancu, ki se stanjša in zmanjša vsebnost vode v sebi. 
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.