Kultura in zdravje

 • Nova številka: Demenca ni del staranja, je bolezen

  Nova številka: Demenca ni del staranja, je bolezen

  21.9.2018, 09:46 R. M. Z. Kultura in zdravje
  Ob izteku poletno-dopustniških dni se vrača nova številka Revije za moje zdravje. Tokrat smo med drugimi vsebinami večjo pozornosti namenili demenci, za katero vemo, da ni več ena sama. Danes namreč vemo, da je več različnih, in stroka je prepričana, da ne gre za naravno stanje v starosti, ampak za bolezenski proces, ki ga žal še ne znamo zdraviti. 
 • Samomorilno vedenje ne pozna meja in lahko prizadene vsakogar

  Samomorilno vedenje ne pozna meja in lahko prizadene vsakogar

  11.9.2018, 23:54 R. M. Z. Kultura in zdravje
  Ne glede na starost, je samomor vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu in zaradi samomora vsako leto umre več kot 800 000 ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) še poroča, da je v Sloveniji v letu 2017 za posledicami samomora umrlo 411 ljudi, ter ob tem dodajajo, da je samomor v veliki meri možno preprečiti in pri tem lahko sodeluje vsakdo.
 • Zdrave stavbe za zdrave ljudi

  Zdrave stavbe za zdrave ljudi

  29.8.2018, 23:55 Lenka Kavčič, Odprte hiše Slovenije Kultura in zdravje

  Zdravi delovni prostori povečajo produktivnost zaposlenih do 11 % ob izboljšani ventilaciji in do 23 % ob boljši razsvetljavi. In najpomembneje: zmanjšujejo bolniško odsotnost. Še vedno ne razmišljate o zdravih delovnih prostorih? V nasprotju z zdravimi delovnimi prostori poznamo tudi učinek bolnih stavb, tj. sick building sindrom, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opredelila kot za dobro počutje in zdravje škodljiv vpliv, ki ga ljudje občutijo v delovnih prostorih. 

 • Predlogi za branje

  Predlogi za branje

  26.8.2018, 19:00 S.S. Kultura in zdravje
  Ralph Metzner, Toni in tokovi, Založba Eno: 
  Zbir psihoterapevtskih izkustev so zelo človeške zgodbe o duhovnem zdravljenju in družinskih spravah skozi prostor in čas. Privlačne in izjemno napete zgodbe harvardskega diplomanta klinične psihologije Ralpha Metznerja pritegnejo; piše jasno, razumljivo in pretkano z globokim védenjem, opisuje spremno besedilo na platnici in po prebiranju je treba priznati, da drži. 
 • Ste že slišali za sindrom bolne zgradbe?

  Ste že slišali za sindrom bolne zgradbe?

  9.8.2018, 15:58 R. M. Z. Kultura in zdravje
  Klimatske naprave so zelo dobrodošle v vročih poletnih obdobjih in močno olajšajo prenašanje hude vročine. Vendar jih moramo pravilno izbrati, namestiti, vzdrževati in uporabljati. Velike temperaturne razlike, ki smo jim poleti večkrat izpostavljeni zaradi pretiranega hlajenja prostorov, neugodno vplivajo na človekovo počutje in lahko povzročajo zdravstvene težave, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
 • Mobilne aplikacije: kdo pa vas priganja?

  Mobilne aplikacije: kdo pa vas priganja?

  30.7.2018, 16:53 dr. Andreja Čufar, mag. farm. Kultura in zdravje

  Ste tudi vi med tistimi, ki štetje prehojenih, pretečenih, prekolesarjenih ali preplavanih kilometrov zaupate mobilni aplikaciji na svojem pametnem telefonu? S pomočjo mobilnih aplikacij lahko merimo in spremljamo številne parametre, ki kažejo na delovanje našega organizma in naše življenjske funkcije, mnoge pa nas tudi opominjajo in motivirajo pri izvajanju določenih z zdravjem povezanih dejavnosti, pa naj bo to opomnik za redno jemanje zdravil ali izvajanje vsakodnevne ali tedenske fizične aktivnosti.

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.