Zadnja novica

Ali bomo lahko s kofeinom nadzorovali sladkorno bolezen tipa 2?

Znanstveniki so ustvarili človeško celico, ki proizvaja molekule, ki ob prisotnosti kofeina stimulira izločanje inzulina. Modificirane človeške celice povečujejo proizvodnjo inzulina v odzivu na kofein. Te spremenjene celice bi nekega dne lahko pomagale pri zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, so v svojem poročilu, objavljenim minuli mesec v reviji Nature Communications zapisali raziskovalci.

Zdravila

Novo zdravilo za zdravljenje shizofrenije prejelo visoko priznanje

Novo zdravilo za zdravljenje shizofrenije prejelo visoko priznanje

12.4.2018, 22:07 R. M. Z. Zdravila

Zdravilo kariprazin, novo originalno zdravilo za zdravljenje shizofrenije, ki bo na voljo tudi slovenskim bolnikom, je prejelo »Glavno nagrado za inovativnost 2017«. Nagrado je podelila Madžarska fundacija podjetju Gedeon Richter za prispevek k inovaciji na področju zdravljenja duševnih motenj, so sporočili iz podjetja. 

zdravilo za shizofrenijo

Kariprazin z lastniškimi imeni Vraylar® oziroma Reagila®, je novo originalno madžarsko zdravilo na svetovnem trgu, Erik Bogsch, dolgoletni uspešni predsednik družbe Gedeon Richter pa je ob prejemu nagrade povedal, da gre za prvo v ZDA odobreno zdravilo, ki je zasnovano s strani raziskovalcev madžarskega farmacevtskega podjetja, katere predklinične raziskave in razvoj so se izvajale v istem madžarskem podjetju. Ker je bila faza kliničnega razvoja podvržena visokim stroškom, so se povezali s partnerjem in skupaj financirali ter vodili projekt do konca in naposled dobili dovoljenje za trženje. »Menim, da je to priznanje odraz odličnega skupinskega dela in izjemnega znanja, ki sta Richter odlikovala že vse od ustanovitve.« Žarel je tudi vodja raziskovalnega oddelka pri Richterju dr. István Greiner, ki je izpostavil, da postajajo eden najpomembnejšhi farmacevtskih raziskovalnih centrov srednje in vzhodne Evrope.

Evropska komisija je dovoljenje za promet z zdravilom Reagila® (kariprazin), inovativnim antipsihotičnim zdravilom za zdravljenje shizofrenije pri odraslih, izdala julija lani, slovenskim bolnikom bo na voljo letos. 

Trenutno potekajo dodatne klinične raziskave s kariprazinom z namenom  razširitve uporabe zdravila na zdravljenje bipolarne depresije in kot dodatno zdravljenje za hudo depresivno motnjo pri odraslih bolnikih.


Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.