Zadnja novica

Ali bomo lahko s kofeinom nadzorovali sladkorno bolezen tipa 2?

Znanstveniki so ustvarili človeško celico, ki proizvaja molekule, ki ob prisotnosti kofeina stimulira izločanje inzulina. Modificirane človeške celice povečujejo proizvodnjo inzulina v odzivu na kofein. Te spremenjene celice bi nekega dne lahko pomagale pri zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, so v svojem poročilu, objavljenim minuli mesec v reviji Nature Communications zapisali raziskovalci.

Kultura in zdravje

FOTO: Obiščite pravljično hiško

FOTO: Obiščite pravljično hiško

11.4.2018, 16:46 Javor Škerlj Vogelnik Kultura in zdravje

Hiška ob Bohinjskem jezeru z geomantičnim vrtom in s skulpturami, posvečenimi pravljičnim bitjem tamkajšnje narave. Majhna hiša, ki stoji le lučaj stran od ukanške plaže, je vzajemni projekt Mojre in Javorja Škerlja Vogelnika. Hiška je v veliki meri prenovljena iz naravnih materialov v unikatnem umetniškem slogu in z ročno izdelanim pohištvom.

pravljicna-hiska

Vrt je izoblikovan s številnimi skulpturami in z land artom, ki označuje posamezne energetske točke in opozarja na prisotnost pravljičnih bitji bohinjske narave, s katerimi se lahko, če se seveda odločimo, da v to verjamemo, povezujemo. Hiška se oddaja v turistične namene, obenem pa vabi k iskanju stika z živostjo tamkajšnjih gora, gozdov, rek, jezer in njihovih pravljičnih zaveznikov, ki so nam, ljudem, lahko v podporo in navdih.

bohinjsko-jezero-hisa

Tako rekoč smo grajeni iz enakih elementov vode, ognja, zemlje in zraka, ki sestavljajo celoten planet Zemlja. Tovrstne mogočne inteligence narave, ki nas vse vprek obdajajo in katere sestavni del smo, pa nam lahko pripomorejo k prebujanju lastnih kreativnih moči, notranjemu ravnovesju in k navdahnjenosti, ki jo lahko nato uporabimo in se posvetimo udejanjanju projektov,gradnji odnosov in izpolnjujočega življenja, kakršnega si le drznimo sanjati.

Za več informacij o hiški in umetniškem pohištvu, kipih in lesenih lučeh lahko obiščete www.lake.si in www.panlights.com.

hiška ob Bohinjskem jezeru

hiška ob Bohinjskem jezeru

hiška ob Bohinjskem jezeru

hiška ob Bohinjskem jezeru

hiška ob Bohinjskem jezeru

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.