Zadnja novica

Poškodba možganov poveča tveganje za demenco

Ena ali več nezgodnih poškodb možanov, ki so posledica udarca v glavo, pri posamezniku poveča tveganje za pojav demence tudi za 24 odstotkov, je pokazala analiza podatkov danskega državnega registra bolnikov, ki je zajela podatke 2,8 milijona ljudi. Najvišje tveganje so opazili pri tistih, ki so se poškodovali v svojih 20-ih letih, saj je bila zanje verjetnost pojava demenca tekom življenja višja za kar 63 odstotkov. 

Zdravila

Odlična novica za bolnike s skrajno obliko nealkoholne zamaščenosti jeter

Odlična novica za bolnike s skrajno obliko nealkoholne zamaščenosti jeter

4.6.2018, 23:23 R. M. Z. Zdravila

Iz podjetja Madrigal Pharmaceuticals prihajajo optimistične novice: v II fazi testiranja je eksperimentalno zdravilo MGL-3196 pokazalo nove odlične rezultate pri bolnikih nealkoholnim steatohepatitisom (NASH), ki je skrajna oblika nealkoholne maščobne bolezni jeter. V podjetju bodo zdaj nadaljevali s tretjo fazo testiranja zdravila pri bolnikih z NASH, ki naj bi se po pričakovanjih začela konec letošnjega leta.

vadba-debelost-jetra

V študiji so 125 bolnikom s potrjenim nealkoholnim steatohepatitisom naključno predpisali zdravljenje z MGL-3196 ali placebom. Rezultati so pokazali pri 56 odstotkih bolnikov, zdravljenih MGL-3196, po 36 tednih na lestvici NAFLD Activity Score (NAS) izboljšanje  za dve točki, kar je bistveno več v primerjavi z bolniki, ki so prejemali placebo (32 odstotkov).

Pred tem so rezultati iz decembra lani po 12 tednih zdravljenja z MGL-3196 pokazali, da se je v povprečju zamaščemost jeter zmanjšala za dobrih 36 odstotkov v primerjavi z dobrimi 9 odstotki v placebo skupini. 


Foto: Bigstock
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.