Pazite na svoje srce

Avtor: D. S.

Potrebno je le nekaj sprememb in naše srce bo ostalo močno in zdravo. To je ključno sporočilo ob svetovnem dnevu srca: zdrav način življenja, preverjanje pokazateljev lastnega zdravstvenega stanja, pravočasno ukrepanje ob pojavu znakov, ki lahko vodijo v bolezen. 

To je tudi letos sporočilo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. Letošnje geslo je: »Dajmo življenju moč«. 

Slovenija je uspešna na področju preventive bolezni srca in ožilja. Smo na dobri poti, da do leta 2025 zmanjšamo prezgodnjo umrljivost za 25%. Z dosežki pa ne moremo in ne smemo biti zadovoljni. Ljudje še vedno umirajo prezgodaj. Glavni razlog je nezdrav način življenja.

Društvo ponovno opozarja, da je za svoje zdravje odgovoren vsak sam. Ob svetovnem dnevu srca se spomnimo, da so glavni elementi zdravega načina življenja: zdrava prehrana, več gibanja, manj škodljivih razvad, predvsem zmanjšanje oziroma opustitev kajenja. Društvo odločno podpira spremembe kadilskega zakona. Skrb za srce se začne s poznavanjem tveganja za nastanek bolezni, zato je priporočljiva občasna kontrola pokazateljev zdravstvenega stanja (kot so krvni tlak, maščobe v krvi,…). 

Seveda so bolezni sestavni del našega življenja. Vsem, ki zbolijo stoji ob strani slovenska medicina. Na oktobrski novinarski konferenci so v društvu posebej izpostavili problematiko srčnega popuščanja, eno najpogostejših srčno-žilnih bolezni. Ta bolezen močno spremeni življenje obolelih in njihovih družin, vendar pa želijo posebej poudariti, da slovenska medicina zagotavlja našim bolnikom zdravstveno oskrbo na najvišjem mednarodno primerljivem nivoju. Če smo poudarili, da je zdravo srce odvisno od zdravega življenjskega sloga dodajamo, da je za zdravljenje bolezni srca predvsem pomembno pravočasno odkrivanje bolezenskih znakov in dosledno sodelovanje bolnika pri zdravljenju.  

Foto: Profimedia



PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj