Podarjamo priročnik Rak prostate

Podarjamo priročnik Rak prostate

21.5.2018, 20:27 R. M. Z. Kultura in zdravje
Cilj priročnika Rak prostate je, da v koraku s časom na razumljiv način seznani bolnike z rakom prostate z vsemi vidiki, ki so povezani z diagnozo raka prostate, in da jim omogoči, da se poučijo o strokovnih merilih, na katerih temeljijo odločitve zdravnikov pri izbiri metod zdravljenja. 
prostata- priročnik
Priročnik so marca 2016 izdali v Združenju urologov Slovenije in Onkološkem inštitutu, v sodelovanju z zdravniki Kliničnih oddelkov za urologijo UKC Ljubljana in Maribor, oddelkov za urologijo SB Slovenj Gradec in Celje. Gre za posodobljeno izdajao knjižice, ki jo je z istim naslovom leta 2007 izdal Onkološki inštitut. Priročnik Rak prostate pomembnejše informacije, povezane z žlezo prostato in rakom prostate, predstavlja v strnjeni in razumljivi obliki, ki je več kot pomoč bolnikom in njihovim svojcem ali – kot sklene recenzijo priročnika dr. Breda Škrbinc, dr. med., spec. internistične onkologije – »... sodoben, poljuden in izčrpen priročnik o raku prostate za vse generacije, ki jih tovrstna tematika zanima ...«.

Cilj priročnika je, da v koraku s časom na razumljiv način seznani bolnike z rakom prostate z vsemi vidiki, ki so povezani z diagnozo raka prostate, in da jim omogoči, da se poučijo o strokovnih merilih, na katerih temeljijo odločitve zdravnikov pri izbiri metod zdravljenja. S tem, ko so bolniki in svojci seznanjeni z boleznijo, s prednostmi in slabostmi posameznih diagnostičnih preiskav in načinov zdravljenja, jim je omogočeno, da lažje stopijo v dialog z lečečim zdravnikom in poiščejo odgovore na morebitna vprašanja glede diagnostike in zdravljenja raka prostate (tudi komplementarnega) ter možnosti vključitve v klinične raziskave. Ob prebiranju knjižice je bralcu v pomoč tudi slovar strokovnih izrazov, ki je na zadnjih straneh priročnika, ki sicer obsega 63 strani.

 
Naročnikom na elektronske novice Revije za MOJE ZDRAVJE podarjamo priročnik RAK PROSTATE. Prijavo na e-novice lahko opravite na naši spletni strani www.revijazamojezdravje.si


Kako je s prehranjevanjem?

V priročniku vključeno poglavje o prehrani obsega nasvete o prehrani med zdravljenjem raka prostate in tudi po njem. Bolniki se namreč med zdravljenjem spoprijemajo s spremembami v presnovi. Kako se prehranjevati med zdravljenjem raka prostate, ko je povečana potreba po beljakovinah in energiji? Kako prilagoditi jedilnik? V priročniku je mogoče najti smernice in nasvete strokovnjakov, ki bodo bolniku in svojcem pomagali pri prilagoditvah dnevnega jedilnika.

Razločujete med dejstvi in zmotami?

razločevanje med dejstvi in zmotami, ki so povezane z boleznimi prostate in tudi rakom prostate. Zmotno je npr. prepričanje, da so težave z odvajanjem seča prvi znaki raka prostate. Prav tako ne drži, da je sperma, obarvana s krvjo, znak raka prostate.

Vsaka sprememba na prostati namreč ne pomeni raka prostate, je na tiskovni konferenci ob izidu priročnika Rak prostate marca 2016 opozoril urolog asist. mag. Dejan Bratuš in dodal, da tudi v krvi povišana vrednost PSA (prostatični specifični antigen) še ne pomeni raka prostate. 

Rak prostate: bolezen brez specifičnih znakov

Čeprav rak prostate nima specifičnih znakov, pa, kot poudarja dr. Bratuš, ne smemo pozabiti, da se za določenimi znaki lahko skriva rak prostate.

»Bolnik,  ki nima povečane prostate ali druge bolezni prostate, ampak zgolj fokus rakastega tkiva, bo popolnoma brez simptomov. Simptomi, ki se pojavijo, so ponavadi pridruženi zato, ker gre za populacijo starejših moških, pri kateri je pogosto prisotno tudi benigno povečanje prostate. Povečanje prostate pa je 'odgovorno' za specifične simptome, ki jih s skupnim imenom imenujemo simptomi spodnjih sečil in se odražajo predvsem pri odvajanju seča: značilno je pogostejše uriniranje, nočno vstajanje zaradi potrebe po uriniranja, pojavi se nuja po uriniranju, možna pa je tudi krvavitev ob uriniranju. Specifični znaki raka prostate se pojavijo šele na kasnejši stopnji razvoja bolezni, ko je ta že zasejana na ostale organe. Najbolj značilen znak je bolečina v kosteh.«

Ob upoštevanju navedenih dejstev je potrebna previdnost pri - v javnosti pogostih - stereotipnih navedbah, kaj vse šteje med znake prostate, še opozarja urolog.

»Večina moških pride v urološko ambulanto z napotnico zaradi povečane prostate. Urologi nato izključimo možnost raka prostate, zato da se ustrezno zdravi povečanje prostate,« začetne korake opiše dr. Bratuš. 

Več kot 1.500 primerov vsako leto

Obisk v urološki ambulanti pa se za vse moške ne konča z zdravljenjem hiperplazije prostate.  V Sloveniji več kot 1.500 moškim vsako leto odkrijejo raka prostate, ki je najpogostejši rak med moško populacijo. Zaradi raka prostate vsako leto v Sloveniji umre več kot 380 moških. Čeprav velja za bolezen starejših moških, se pojavlja tudi pri mlajših: podatki iz leta 2012 kažejo, da je bilo 77 bolnikov mlajših od 50 let. V povezavi z rakom prostate je pogosto zaslediti na prvi pogled nenavadno poved: »Če bi moški živeli zelo dolgo, bi imeli vsi raka prostate, vendar ne bi umrli zaradi njega, ampak z njim.« Ta poved lahko pri marsikom vzbudi občutek nelagodja, sploh v povezavi z žal razširjenimi rakavimi obolenji.

Bolniki in njihovi bližnji si želijo strokovnih in razumljivih informacij, ki so povezane z njihovim bolezenskim stanjem. Korak v smeri opolnomočenja bolnikov z rakom prostate, njihovih svojcev in tudi laične javnosti pa zagotovo predstavlja priročnik z naslovom Rak prostate.


Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.