Zadnja novica

Prebojno: presaditev matičnih celic kot novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo

Zdravniki verjamejo, da bi lahko presaditev matičnih celic pomenila rešitev za veliko bolnikov z multiplo sklerozo. Rezultati mednarodne raziskave, o katerih poroča britanski BBC, namreč kažejo, da bi lahko s tem postopkom ustavili napredovanje bolezni in lajšali simptome. Postopek obsega uničenje bolnikovega imunskega sistema z zdravili za zdravljenje rakavih obolenj, čemur sledi ponovna vzpostavitev imunskega sistema s pomočjo presaditve matičnih celic.

Poročamo iz strokovnih srečanj

Prestižna Barraquerova nagrada za inovativno kirurško tehniko implantacije umetne šarenice

Prestižna Barraquerova nagrada za inovativno kirurško tehniko implantacije umetne šarenice

31.12.2017, 11:00 R.M.Z. Poročamo iz strokovnih srečanj
Na oftalmološkem kongresu Video Cataratta Refrattiva v Milanu je prim. mag. Vladimir Pfeifer, dr. med., prejel prestižno Barraquerovo nagrado za prikaz svoje inovativne tehnike vstavitve umetne šarenice. S to inovativno tehniko je prim. mag. Vladimir Pfeifer, dr. med., na Očesni kliniki UKC Ljubljana operiral 12 pacientov po hudih očesnih poškodbah ali prirojenem manjku šarenice.
Umetna šarenica reši bolnika pred neznosnim bleščanjem in mu izostri vid. V kombinaciji s presaditvijo roženice omogoči čisto vidno os in povrne vid. Ima pa tudi izjemen učinek na izgled obraza. Operativna tehnika prim. mag. Vladimirja Pfeiferja, dr. med., je bila objavljena v Ameriški izdaji revije Healio Ocular Surgery News in si ga lahko v celoti preberete na povezavi.

Foto: UKC Ljubljana


Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.