S prehranskimi dopolnili do zdravih in sijočih las

Avtor: Iva Jeknić

Lasje so zelo pomemben del naše zunanjosti, ki mu posvečamo premalo pozornosti. Lasišče je namreč izjemno zapleteno območje, na katerem se dogajajo različni procesi. Mednje sodi tudi izpadanje lase, ki ga uvrščamo med najpogostejše bolezni las in lasišča. 

Včasih je intenzivnejše, spet drugič pa ga komaj opazimo. Res je, da se z izpadanjem las srečujemo popolnoma vsi, saj s človeškega lasišča vsak dan izpade od šestdeset do sto las, čeprav tega sploh ne opazimo. Do določene mere je izpadanje las nekaj povsem običajnega, včasih pa le ni tako nedolžno, kot se zdi na prvi pogled. Na dolgi rok namreč lahko vodi v redčenje las, v skrajnem primeru pa celo v delno ali popolno plešavost.

Ravno zaradi tega je treba vzroke, ki pripeljejo do tega, da vedno več las ostane v rokah kot na glavi, čim prej odkriti. Na izpadanje namreč vplivajo tudi nekatera bolezenska stanja, zato sta pravilna diagnoza in ustrezno zdravljenje pri zaustavitvi izpadanja las ključnega pomena. S tem se strinja tudi prim. Boris Kralj, dr. med., iz ljubljanske Dermatovenerološke ambulante AKD.

Izpadanje las lahko nakazuje na bolezenska stanja

Izpadanje las sodi med najpogostejše bolezni las in lasišča, s to težavo pa se spoprijemajo moški in tudi ženske. »Lasje lahko izpadajo žariščno, kar pomeni v krogih, lahko pa izpadajo difuzno, kar pomeni, da se lasje redčijo na večjih površinah,« je dejal Boris Kralj. Vsak lasni mešiček, ki je na lasišču, gre namreč skozi tri faze rasti. Prva faza je aktivna faza, v kateri povprečno vztraja okoli tri leta. Aktivni sledi prehodna faza, ki traja približno dva tedna, prehodni pa sledi faza mirovanja, ki traja okoli tri mesece; konča se, ko las dokončno izpade. Če dnevno z lasišča izpade vsaj 200 las ali več, govorimo o bolezenskem izpadanju las, ki zahteva posebno zdravstveno obravnavo. Vzroki, ki pripeljejo do takega stanja, so zelo raznovrstni.

Boris Kralj pravi, da je pri nekaterih ljudeh težava v tem, da jim primanjkuje določenih hranilnih snovi, pri nekaterih pa do izpadanja pride zaradi hormonskih motenj. Izpadanje las prav tako pospešijo kronične vnetne bolezni, pri gostoti in kakovosti pa pomembno vlogo igra tudi dednost. Kot je pojasnil Boris Kralj, je izpadanje las motnja, ki v prvi vrsti predstavlja estetsko težavo in je pogosto le opozorilo za bolezenska stanja, ki se odvijajo drugod po telesu. Izpadanje las je tako estetska motnja, ki pogosto pripelje do odkritja in razjasnitve bolezni, za katere bolnik v preteklosti sploh ni vedel.

Poraščenost se z leti zmanjšuje

Poraščenost po telesu in tudi glavi se razlikuje od človeka do človeka, dednost in hormoni pa pri stanju poraščenosti igrajo pomembno vlogo. »Poraščenost po telesu, okončinah in po bradi je pri ženskah zelo pogosto znak določenih hormonskih dogajanj ali genetike,« je opozoril Boris Kralj. Ženske, ki so pretirano poraščene, imajo namreč več moških spolnih hormonov, kot je običajno. Ljudje se poleg težave pretirane poraščenosti spoprijemajo tudi s težavo vedno manjše poraščenosti. Oboje se skoraj redno dogaja s starostnim obdobjem; pri nekaterih je izpadanje las bolj, pri drugih pa manj opazno. Boris Kralj pravi, da se poraščenost pri nekaterih najbolj zmanjšuje na čelnem delu ali sprednjem delu glave, spet drugim pa na temenu. Tudi kakovost in debelina las ter drugih dlak po telesu se z leti spreminjata.

Lasje za rast potrebujejo osnovne elemente iz prehrane in hormonsko stimulacijo, torej nekaj, na kar lahko vplivamo. »Genetika, genski zapis ter s tem povezana rast in porast las, pa niso stvari, na katere bi lahko vplivali, zato s starostjo prihaja do zmanjševanja poraščenosti,« je razložil Boris Kralj. O težavi izgubljanja las začnemo govoriti takrat, kadar večina las predčasno dozori in preide v tretjo fazo rasti, ki se konča s predčasnim izpadom. Nato zrastejo novi lasje, ki so vedno krajši in tanjši, lasni mešiček pa se izjemno pomanjša in sčasoma odmre. Ravno zaradi tega ljudje opažajo, da imajo pri štiridesetih letih veliko manj las, kot so jih imeli pri dvajsetih.

Estetske in resne težave

Manjša poraščenost po eni strani pušča samo estetske, po drugi pa tudi resnejše težave. »Estetski vidik tankih las in manjša poraščenost po glavi sta seveda moteča estetska dejavnika, vendar je to lahko le opozorilo, da se v organizmu dogaja nekaj, kar je dobro zdraviti in pozdraviti,« je dejal Boris Kralj. Eden najbolj razširjenih vzrokov za izpadanje las je pomanjkanje železa, stresne situacije pa tako stanje samo še pospešijo. Pogosto izgubo las spremljajo tudi določene kronične bolezni, kamor med drugim uvrščamo ščitnico in policistične jajčnike. Hitra in pravilna diagnoza je ravno zaradi tega ključnega pomena, čeprav so, kot je pojasnil Boris Kralj, določene oblike izpadanja las nerešljive. Krožno izpadanje namreč pogosto privede do popolnega izpada las, obrvi in trepalnic, kar je seveda velik estetski problem, ki pa pogosto z nobeno izmed terapij, ki so na voljo, ni rešljiv.

Pomembnost pravilne nege las

Če imate težave z izpadanjem las, morate zanje redno in pravilno skrbeti. Pomembno je, da se izogibate pripravkom, ki lase obarvajo ali posvetlijo, jih nežno krtačite ali češete, navsezadnje pa morate tudi paziti, kateri šampon uporabljate. »Pogosta uporaba agresivnih sredstev namreč lahko privede do mehanskih sprememb, izsušitve, namastitve in do lomljenja las. Na izsušitev lasišča vpliva tudi prepogosto umivanje,« je obrazložil Boris Kralj. Z mokrimi lasmi morate ravnati previdno, saj so takrat še občutljivejši. Pri brisanju las z brisačo bodite nežni, lase pa pustite razpuščene podnevi in ponoči, saj jih lahko premočno spenjanje tudi poškoduje.

Nepravilna nega las prav tako pripelje do suhega lasišča, ki pri ljudeh pogosto povzroča težave s prhljajem. Prhljaj predstavlja najpogostejšo obliko seboroičnega dermatitisa, s katerim se srečuje skoraj vsak četrti človek. Gre za vnetje, ki značilno prizadene tista področja kože, ki so zelo bogata z žlezami lojnicami, torej tudi lasišče in rob lasišča. Boris Kralj pravi, da pri prhljaju prihaja do prekomernega izločanja teh žlez lojnic, posledično lasišče srbi, se lušči, pogosto je težava povezana z letnim časom, še bolj pa s stresno situacijo, ki vpliva na to, da se luščenje in srbenje še poslabšata. »Obstajajo šamponi in tekočine, ki vnetje umirjajo, trajne rešitve pa žal ne poznamo,« je opozoril Boris Kralj.

Kakovostna prehranska dopolnila za zdrave lase

»Na lekarniškem trgu je prehranskih dopolnil ogromno, vsebujejo pa vse – od vitaminov do mineralov,« je dejal Boris Kralj. Poznamo različne pripravke, ki z vsebovanimi ključnimi snovmi pripomorejo k razvoju in obnovi las. Na lasne mešičke dobro vplivajo prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamine skupine B, saj ti poskrbijo, da začnejo lasje ponovno rasti. Na nadaljnjo rast in regeneracijo lasišča dobro vpliva folna kislina, za presnovo las pa so zelo pomembni biokatalizatorji. Ves čas je izjemno pomembna tudi nega las, zato so v lekarnah na voljo različni šamponi za različne tipe las in ampule, ki vsebujejo hranilne elemente in omogočajo uspešnejše odstranjevanje odpadnih snovi. »Prehranska dopolnila pripomorejo h kakovostnejšim lasem in bolj zdravemu lasišču, njegova nega z ustreznimi sredstvi pa poskrbi, da ne prihaja do luščenja, srbenja in do vnetij lasišča,« je pojasnil Boris Kralj. Če se odločite za nakup in uživanje katerega izmed prehranskih dopolnil, ki jih poznamo, je gotovo potreben posvet s farmacevtom, ki vam bo svetoval, ali so izbrani izdelki potrebni in primerni.   

Foto: Bigstock                                                                       

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj