Zadnja novica

Poškodba možganov poveča tveganje za demenco

Ena ali več nezgodnih poškodb možanov, ki so posledica udarca v glavo, pri posamezniku poveča tveganje za pojav demence tudi za 24 odstotkov, je pokazala analiza podatkov danskega državnega registra bolnikov, ki je zajela podatke 2,8 milijona ljudi. Najvišje tveganje so opazili pri tistih, ki so se poškodovali v svojih 20-ih letih, saj je bila zanje verjetnost pojava demenca tekom življenja višja za kar 63 odstotkov. 

Sladkorna bolezen

Se lahko okužimo z diabetesom tipa 2?

Se lahko okužimo z diabetesom tipa 2?

27.8.2017, 22:59 R. M. Z. Sladkorna bolezen

Zelo zanimive in še preliminarne ugotovitve prinaša ameriška študija, ki nakazuje, da je lahko diabetes tipa 2 prenosljiv na enak način kot prionske bolezni (redke degenerativne bolezni osrednjega živčevja človeka in nekaterih drugih sesalcev). 


S sladkorno boleznijo tipa 2 po vsem živi 420 milijonov ljudi, njeni vzroki pa v večini primerov ostajajo neznani. Nova študija pa ugotavlja, da lahko simptome sladkorne bolezni tipa 2 sproži nepravilna oblika beljakovine trebušne slinavke. To omogoči nalaganje dodatnih beljakovin, ki lahko posledično poškodujejo celice. 

Ekipa ameriške The University of Texas Health Science Center v Houstonu je namreč preučevala možnost, da je diabetes tipa 2 povezan z amilinom (ali IAPP je peptidni hormon, ki ga izločajo izločajo β-celice trebušne slinavke). Kot še ugotavljajo, bi se bolezen lahko širila z mehanizmom, ki je podoben prionskim boleznim. 

Odkrile pomeni tudi nove možnosti in pristop v zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2. Raziskovalna elipa je ugotovitve objavila v strokovni reviji The Journal of Experimental Medicine in pokazala na podobnost med sladkorno boleznijo tipa 2 in skupine transmisivnih nevrodegenerativnih bolezni. Med njimi je najbolj znan primerih Creutzfeldt-Jakobova bolezen, ki je v javnosti bolj poznana kot bolezen norih krav.


Foto: Bigstock

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.