Zadnja novica

Ali bomo lahko s kofeinom nadzorovali sladkorno bolezen tipa 2?

Znanstveniki so ustvarili človeško celico, ki proizvaja molekule, ki ob prisotnosti kofeina stimulira izločanje inzulina. Modificirane človeške celice povečujejo proizvodnjo inzulina v odzivu na kofein. Te spremenjene celice bi nekega dne lahko pomagale pri zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, so v svojem poročilu, objavljenim minuli mesec v reviji Nature Communications zapisali raziskovalci.

Nega in dogodki

Krkin teden: šteje prispevek vsakogar od nas

Krkin teden: šteje prispevek vsakogar od nas

9.4.2018, 23:53 R. M. Z. Nega in dogodki
Teden so s krvodajalsko akcijo začeli Krkin teden humanosti in prostovoljstva. Do sobote, 14. aprila, bomo krkaši prostovoljci na številnih dejavnostih, ki se bodo odvijale po vsej Sloveniji, že sedmo leto zapored pomagali ljudem v stiski in krepili vrednote prostovoljstva, humanosti in solidarnosti. Prvi dan so Krkini prostovoljci kri darovali v Novem mestu in Ljutomeru, krvodajalske akcije pa bodo na različnih lokacijah potekale tudi v prihodnjih dneh. 

Prostovoljce bo združevala skupna misel – pomagati. Vsak prispevek namreč šteje.

Prvi dan so Krkini prostovoljci kri darovali v Novem mestu in Ljutomeru, krvodajalske akcije pa bodo na različnih lokacijah potekale tudi v prihodnjih dneh. 

V šestih letih so samo v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali že 678 litrov krvi. Lani se je krvodajalske akcije v Novem mestu, Ljubljani in Ljutomeru udeležilo 275 krkašev, letos se je prijavilo okrog 350 krvodajalcev. Kot poudarjajo v podjetju, ostaja krvodajalstvo pomemben del Krkine tradicije. 


Prvi dan Krkine dobrodelne akcije so prostovoljci z veliko dobre volje sodelovali tudi na novomeškem Karitasu, kjer so pripravili 500 živilskih paketov za socialno ogrožene družine in posameznike, in na ljubljanskem Rdečem križu, kjer so sortirali oblačila in prav tako pripravljali živilske pakete.

Sicer pa lahko fotografije, videoposnetke in uspešnost Krkine humanitarne akcijespremljate na tudi na Instagramu (@krkaofficial in #krkintedenhumanosti).

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.