Zadnja novica

Zaradi dodajanja folne kisline manj psihoz pri otrocih?

Ne le, da s folno kislino obogatena živila na osnovi žit zmanjšajo tveganje za nastanek spine bifide, ampak lahko s folno kislino obogatena dopolnila v žitnih izdelkih okrepijo razvoj možganov ploda in s tem preprečijo dolgoročno tveganje za razvoj psihoz, so v novi študiji ugotovili raziskovalci. Značilnosti psihoze med drugim zajemajo preganjavico, umik iz družabnega življenja in halucinacije. 

Kako zdravimo

Študija: "varne" količine alkohola ni

Študija: "varne" količine alkohola ni

28.8.2018, 23:37 R.M.Z. Kako zdravimo
Slaba novica za vse, ki radi dnevno popijejo kozarec vina, saj je veljajo, da je to "zdravo". Nova globalna študija o pogostosti pitja in vplivu alkohola na zdravje ljudi, objavljena v publikaciji Lancet, je namreč odpihnila vse dvome: "varna" količina alkohola ne obstaja. Avtorji študije so zapisali, da gre za doslej najpomembnejšo študijo na tem področju, ki je zaobjela in upoštevala številne in raznolike dejavnike.
alkohol-vino-zdravje


Raziskovalci sicer priznavajo, da lahko zmerno uživanje alkohola varuje pred srčno-žilnimi boleznimi, hkrati pa zdaj poudarjajo, da povečano tveganje za zdravstvene težave, povezane z alkoholom, pretehtajo omenjeni varovalni učinek. Gre za težave, kot so rak, srčno-žilne bolezni ali poškodbe.

Obsežna študija Globalno breme bolezni (The Global Burden of Disease) je med leti 1990 in 2016 preučevala raznolike aspekte pitja alkohola in njegovega vpliva na zdravje ljudi v 195 državah. Raziskovalci so analizirali podatke ljudi v starostni skupini med 15 in 95 letom in nato primerjali podatke ljudi, ki sploh niso pili alkohola s podatki ljudi, ki so dnevno popili eno alkoholno pijačo. 

Med 100.000 ljudmi, ki ne pijejo alkohola, so se pri 914 ljudeh pojavile zdravstvene težave, ki so sicer povezane z alkoholom (rakavo obolenje ali poškodba). To število pa se poveča za štiri pri ljudeh, ki spijejo eno alkoholno pijačo na dan. Med ljudmi, ki spijejo dve pijači na dan, se število ljudmi s temi težavami poveča za 63, medtem ko se pri ljudeh, ki spijejo pet alkoholnih pijač na dan, v enem letu število poveča za 338 ljudi.

Vodilni raziskovalec študije dr. Max Griswold z inštituta Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) pri washingtonski univerzi, je za BBC povedal: “Predhodne študije so pokazale, da ima pod določenimi pogoji uživanje manjših količin alkohola varovalni učinek, mi pa smo odkrili, da se kombinirano tveganja za zdravje, povezano z alkoholom, poveča ne glede na količino alkohola." Dodal je, da močna povezava med uživanjem alkohola in tveganjem za raka, poškodbe ali nalezljivo bolezen v opravljeni študiji izravna varovalne učinke, ki ga ima alkohol na srčno-žilne bolezni. 

Čeprav so zdravstvena tveganja, povezana z alkoholom, ob zaužitju ene pijače na dan nizka, pa s povečanjem zaužite količine alkohola hitro naraščajo, je še dodal dr. Griswold.



Foto: Bigstock
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.