Kako zdravimo

 • Korak naprej: krvni test napove tveganje za prezgodnji porod

  Korak naprej: krvni test napove tveganje za prezgodnji porod

  15.7.2018, 14:14 R. M. Z. Kako zdravimo
  Ameriški in danski raziskovalci so odkrili krvni test, ki naj bi v 80 odstotkih primerov napovedal, ali pri ženski obstaja tveganje, da rodi otroka pred napovedanim rokom. Preden bodo test – njegova izdelava ni draga - začeli množično proizvajati, bo potrebno opraviti še dodatna testiranja, saj so bile dosedanji testi opravljeni na majhnem vzorcu žensk, dodajajo raziskovalci. 
 • Vsakodnevna higiena hrbtenice

  Vsakodnevna higiena hrbtenice

  12.7.2018, 22:44 Lili Milanković, mag. kineziologije, KinVital kineziološki center Kako zdravimo

  Ste že kdaj pomislili, da vaša hrbtenica potrebuje higieno? Da, higieno. Tako kot si vsakodnevno umivamo zobe, bi morali skrbeti tudi za svojo hrbtenico, le s to izjemo, da za zobe poskrbimo tudi dvakrat dnevno, medtem ko bi za hrbtenico morali skrbeti ves dan. Z bolečino v hrbtu se je srečal že skoraj vsak posameznik. To lahko povzroči že en napačen gib. 

 • Odpravimo drisko hitro in varno

  Odpravimo drisko hitro in varno

  10.7.2018, 22:20 Sanja Vilfan Švajger, Veronika Sorokin Kako zdravimo

  Neljuba spremljevalka v toplejšem času pa tudi na izletih in potovanjih, ki ne izbira žrtev, je prav driska. Ta brez milosti marsikomu poseže v rutino vsakdana ali skrbno pripravljen potovalni načrt in hitro ukrade tudi po več dragocenih dni. Veljavni napotki glede obravnave driske tudi v Slovenskih strokovnih smernicah za zdravljenje driske niso več tako novi (sprejeti so bili že leta 2009), pa le počasi prihajajo tudi v prakso. 

 • Luskavica: stara bolezen, novi izzivi

  Luskavica: stara bolezen, novi izzivi

  9.7.2018, 23:17 Ana Slana, dr.med., specialistka dermatovenerologije Kako zdravimo

  Luskavica (ali psoriaza) je stara bolezen, a njeno razumevanje so prinesli šele začetki moderne dermatologije  v 19. stoletju. Kljub napredku ob odkritju človeškega genoma,  protivnetnih  in bioloških zdravil vseh vzrokov nastanka luskavice še ne poznamo. Tako ostaja neozdravljiva kronična vnetna bolezen, ki pa jo s sodobnim zdravljenjem lahko popolnoma »utišamo«. 

 • Težave s sečili: Šibka točka pri ženskah in moških

  Težave s sečili: Šibka točka pri ženskah in moških

  6.7.2018, 23:55 Veronika Sorokin Kako zdravimo

  Razširjene težave, s katerimi se spopadajo ženske in moški, so obolenja in okužbe sečil. Ženske te težave doletijo predvsem v rodnem obdobju pa tudi pozneje, v klimakteriju, pri moških pa se večje tveganje za okužbe pojavi ob povečani prostati ali pa vstavljenem urinskem katetru. Doc. dr. Tomaž Smrkolj, dr. med., z Oddelka za urologijo na UKC v Ljubljani pojasnjuje, da se veliko motenj s sečili v osnovi pojavi že zaradi različne anatomije pri obeh spolih.

 • Odvečna zaskrbljenost glede pesticidov v prehrani?

  Odvečna zaskrbljenost glede pesticidov v prehrani?

  4.7.2018, 22:00 Sanja V. Švajger Kako zdravimo

  »Veste, vedno se pojavijo vprašanja, kako je s pesticidi. Zato z zanimanjem raziskujem, katerim tveganjem smo ob svoji dnevni prehrani izpostavljeni, še posebej zaradi spodbujanja zaužitja čim več sadja in zelenjave med otroki,« je v obširnem pogovoru o tem, kako, v kakšnem obsegu nacionalni inštitut, ki skrbi za naše zdravje, nadzoruje vsebnost teh strupenih snovi, povedala dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.