Zadnja novica

Zaradi dodajanja folne kisline manj psihoz pri otrocih?

Ne le, da s folno kislino obogatena živila na osnovi žit zmanjšajo tveganje za nastanek spine bifide, ampak lahko s folno kislino obogatena dopolnila v žitnih izdelkih okrepijo razvoj možganov ploda in s tem preprečijo dolgoročno tveganje za razvoj psihoz, so v novi študiji ugotovili raziskovalci. Značilnosti psihoze med drugim zajemajo preganjavico, umik iz družabnega življenja in halucinacije. 

Kako zdravimo

 • Vas simptomi alergijskega rinitisa zelo motijo?

  Vas simptomi alergijskega rinitisa zelo motijo?

  19.4.2018, 22:36 Sanja Vilfan Švajger Kako zdravimo

  Za alergijskim rinitisom danes trpi že petina odraslega prebivalstva. Gre za vnetje sluznice v nosu. Bolezen se kaže s srbenjem nosu, kihanjem, z izcedkom iz nosu, s slabše prehodnim nosom za zrak, oči so lahko rdeče, srbijo in se solzijo. Pri zelo burni obliki bolezni lahko pride do splošnega slabega počutja, glavobola, motenj spanja ter slabe koncentracije v šoli in službi, razdražljivosti, oviranih aktivnosti v prostem času.

 • Kdaj in zakaj smo predebeli?

  Kdaj in zakaj smo predebeli?

  18.4.2018, 23:19 Mojca Koprivnikar Kako zdravimo
  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opredelila debelost kot največji globalni kronični zdravstveni problem pri odraslih. Od leta 1975 se je v svetu kar potrojilo število ljudi s prekomerno težo in ta je pomemben dejavnik tveganja za nastanek številnih bolezni (srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni, osteoartritisa itn.).
 • Zakaj moj otrok posega po sladkih prigrizkih?

  Zakaj moj otrok posega po sladkih prigrizkih?

  17.4.2018, 23:00 R. M. Z. Kako zdravimo

  Ali vaš otrok rad posega po slanih ali sladkih prigrizkih? Morda zelenjavi? Ne glede na okus, po katerem hrepeni otrok, lahko na njegove želje vpliva genetika, je odkrila študija Guelph Family Health Study, ki je nastala pod okriljem kanadske University of Guelph. Geni namreč pri različnih ljudeh pogojujejo različno občutljivost za okuse. 

 • Bodimo kritični - poiščimo kritično znanstveno objavo!

  Bodimo kritični - poiščimo kritično znanstveno objavo!

  16.4.2018, 23:45 dr. Andreja Čufar, mag. farm., spec., direktorica JAZMP Kako zdravimo
  Nekateri se še spominjate reklame za eno izmed uglednih kozmetičnih blagovnih znamk s sloganom: »Ker se cenim!« Tri besede, ki ostanejo nekako nedorečene, vendarle povedo vse: da je to kozmetika za ženske, ki hočejo nekaj več, ki hočejo le najboljše, da kozmetiko odlikuje vrhunska kakovost in da je zaradi kakovosti izdelka sprejemljiva tudi višja cena.
 • Zgodnje zaznavanje neravnovesij

  Zgodnje zaznavanje neravnovesij

  11.4.2018, 17:25 dr. Maruša Hribar, mag. farm., članica Izvršilnega odbora Evropskega združenja za integrativno medicino Kako zdravimo

  Homeopatija spada med integrativne metode zdravljenja, ki s svojim osebnim in individualnim celostnim pristopom do pacienta določa osebnostni profil in konstitucijo osebe. Če pogledamo še druge celostne pristope k zdravju, kot je ajurveda oziroma indijska tradicionalna medicina, lahko vidimo, da ta razume zdravje kot ravnovesje različnih elementov. 

 • Multipla skleroza – v pričakovanju inovativnih terapij

  Multipla skleroza – v pričakovanju inovativnih terapij

  9.4.2018, 01:04 Sanja Vilfan Švajger Kako zdravimo
  Če je pred tridesetimi leti in več ljudem z multiplo sklerozo, tj. kronično, avtoimunsko, vnetno in demielinizacijsko boleznijo osrednjega živčevja neznanega izvora, medicina lahko ponudila predvsem simptomatsko zdravljenje, je danes to drugače. Prvi opisi multiple skleroze (MS) segajo v 14. stoletje, šele nevrolog Jean-Martin Charcot pa jo je opisal kot bolezen ob koncu 19. stoletja in bil prvi, ki je naredil povezavo med kliničnimi znaki in ugotovljenimi patološkimi spremembami post mortem (po smrti). 
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.