Kako zdravimo

 • Kako živeti s kronično rano

  Kako živeti s kronično rano

  3.8.2018, 18:04 R.M.Z. Kako zdravimo

  Staranje prebivalstva, debelost, višanje odstotka obolelih za boleznimi, ki so osnovni vzrok nastanka kroničnih ran, kot so diabetes, periferne arterijske bolezni, dolgotrajni pritisk, kronične insuficience …, so dejavniki, ki kljub napredku pri obravnavi ran zvišujejo število kroničnih ran. Slovenija ima kljub kakovostni zdravstveni oskrbi enega najvišjih odstotkov amputacij pri kronični rani, ki je posledica zapletov diabetičnega stopala. Kot ugotavljajo strokovnjaki, je prostora za napredek še veliko.

 • Že slabši sluh močno okvari kakovost življenja, 2. del

  Že slabši sluh močno okvari kakovost življenja, 2. del

  2.8.2018, 15:40 Matej Svetec, dr. med. spec. ORL Kako zdravimo

  ORL-specialist se na prvem pregledu z bolnikom natančno pogovori in mu zastavi ciljana dodatna vprašanja v povezavi s slabšim sluhom, sledita pregled ušes pod mikroskopom ter indirektoskopski pregled ušes, nosu, ust, žrela, grla in vratu. Sluh najprej ocenimo orientacijsko (šepet z različnih razdalj, uporaba glasbenih vilic). Pogosto pa slabši sluh prepoznamo že med jemanjem anamneze in testiranjem razumljivosti fonemsko uravnoteženih besed na sobni glasovni jakosti. 

 • Poznate prednosti dojenja?

  Poznate prednosti dojenja?

  1.8.2018, 16:05 R.M.Z. Kako zdravimo
  Dojenje je odličen temelj za kakovostno življenje otroka, njegovi pozitivni učinki na zdravje so kratkoročni, pa tudi dolgoročni. Ob razumevanju pomena dojenja za zdravje otrok, mater in družin tudi z vidika javnega zdravja je nujno, da se sprejmejo vsi potrebni ukrepi za odpravo neprimerne promocije živil za dojenčke in malčke, ob svetovnem tednu dojenja, ki poteka med 1. in 7. avgustom, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje. 
 • Lokalna anestezija v zobozdravstvu

  Lokalna anestezija v zobozdravstvu

  28.7.2018, 14:08 Jakob Kavčič, dr. dent. med. Kako zdravimo

  Lokalna anestezija je eden najpogosteje uporabljenih postopkov v zobozdravstveni ordinaciji, brez katerega si sodobnega zobozdravstva ne moremo več predstavljati. Bolečina pri posegih v ustni votlini je po navadi vzrok, da je paciente strah obiska zobozdravniške ambulante. Mogoče so to izkusili sami ali pa jih je prestrašilo pripovedovanje svojcev. Dobra novica je ta, da se je bolečini in pretiranemu strahu mogoče izogniti skoraj popolnoma. 

 • Pozor: več primerov lymske borelioze kot v preteklih letih

  Pozor: več primerov lymske borelioze kot v preteklih letih

  27.7.2018, 20:00 R.M.Z. Kako zdravimo
  V drugem tednu meseca julija, med 7. in 15. julijem, je bilo prijavljenih 249 primerov lymske borelioze, kar je 35 odstotkov več kot v 28. tednu leta 2017, ko je bilo prijavljenih 189 primerov. Število bolnikov z lymsko boreliozo narašča, ob tem poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
 • Svetovni dan hepatitisa C: Pogrešani milijoni bolnikov

  Svetovni dan hepatitisa C: Pogrešani milijoni bolnikov

  23.7.2018, 11:00 Sanja V. Švajger Kako zdravimo

  Kje so bolniki, ki za svojo okužbo z virusom hepatitisa ne vedo? Pomagajte jih poiskati in iztrebimo bolezen hepatitisa C, je rdeča nit letošnje kampanje ob svetovnem dnevu hepatitisa C, ki bo potekal 28. julija. Od ocenjenih 325 milijonov bolnikov, okuženih z virusom HCV, jih namreč 300 milijonov za svojo bolezen ne ve. Številka je alarmantna, saj 9 od desetih bolnikov ne ve, da nosi v sebi nevaren virus – zanj in za bližnje. 

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.