Kako zdravimo

 • Odpravimo drisko hitro in varno

  Odpravimo drisko hitro in varno

  10.7.2018, 22:20 Sanja Vilfan Švajger, Veronika Sorokin Kako zdravimo

  Neljuba spremljevalka v toplejšem času pa tudi na izletih in potovanjih, ki ne izbira žrtev, je prav driska. Ta brez milosti marsikomu poseže v rutino vsakdana ali skrbno pripravljen potovalni načrt in hitro ukrade tudi po več dragocenih dni. Veljavni napotki glede obravnave driske tudi v Slovenskih strokovnih smernicah za zdravljenje driske niso več tako novi (sprejeti so bili že leta 2009), pa le počasi prihajajo tudi v prakso. 

 • Luskavica: stara bolezen, novi izzivi

  Luskavica: stara bolezen, novi izzivi

  9.7.2018, 23:17 Ana Slana, dr.med., specialistka dermatovenerologije Kako zdravimo

  Luskavica (ali psoriaza) je stara bolezen, a njeno razumevanje so prinesli šele začetki moderne dermatologije  v 19. stoletju. Kljub napredku ob odkritju človeškega genoma,  protivnetnih  in bioloških zdravil vseh vzrokov nastanka luskavice še ne poznamo. Tako ostaja neozdravljiva kronična vnetna bolezen, ki pa jo s sodobnim zdravljenjem lahko popolnoma »utišamo«. 

 • Težave s sečili: Šibka točka pri ženskah in moških

  Težave s sečili: Šibka točka pri ženskah in moških

  6.7.2018, 23:55 Veronika Sorokin Kako zdravimo

  Razširjene težave, s katerimi se spopadajo ženske in moški, so obolenja in okužbe sečil. Ženske te težave doletijo predvsem v rodnem obdobju pa tudi pozneje, v klimakteriju, pri moških pa se večje tveganje za okužbe pojavi ob povečani prostati ali pa vstavljenem urinskem katetru. Doc. dr. Tomaž Smrkolj, dr. med., z Oddelka za urologijo na UKC v Ljubljani pojasnjuje, da se veliko motenj s sečili v osnovi pojavi že zaradi različne anatomije pri obeh spolih.

 • Odvečna zaskrbljenost glede pesticidov v prehrani?

  Odvečna zaskrbljenost glede pesticidov v prehrani?

  4.7.2018, 22:00 Sanja V. Švajger Kako zdravimo

  »Veste, vedno se pojavijo vprašanja, kako je s pesticidi. Zato z zanimanjem raziskujem, katerim tveganjem smo ob svoji dnevni prehrani izpostavljeni, še posebej zaradi spodbujanja zaužitja čim več sadja in zelenjave med otroki,« je v obširnem pogovoru o tem, kako, v kakšnem obsegu nacionalni inštitut, ki skrbi za naše zdravje, nadzoruje vsebnost teh strupenih snovi, povedala dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • Preprečite ali zmanjšajte nastanek brazgotin

  Preprečite ali zmanjšajte nastanek brazgotin

  2.7.2018, 23:56 R.P., P.S. Kako zdravimo

  Brazgotina je posledica naravnega procesa celjenja rane po poškodbi, operativnem posegu ali po opeklini. Če celjenje rane poteka normalno, telo po zapolnitvi vrzeli, ki je po poškodbi nastala v koži, preneha proizvajati kolagen. V nekaterih primerih se proizvajanje kolagena ne konča pravočasno, zato pride do kopičenja kolagenskih struktur in te se kažejo kot prekomerna, to je izbočena brazgotina. 

 • Ubikinol v pomoč pri suhih ustih in utrujenosti

  Ubikinol v pomoč pri suhih ustih in utrujenosti

  26.6.2018, 22:15 S. S. Kako zdravimo
  Avtoimunske bolezni, h katerim prištevamo večino revmatskih obolenj, kot so: revma, fibromialgija, lupus, syogren in številne druge, bolniku močno slabšajo kakovost življenja. Simptomi so različni, a večina se najtežje spoprijema z bolečinami in s stalno utrujenostjo. Zadnja je posledica oksidacijskega stresa, ki poteka na celični ravni, ta pa povzroča tudi nekatere druge znake bolezni. 
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.