Zadnja novica

Zaradi dodajanja folne kisline manj psihoz pri otrocih?

Ne le, da s folno kislino obogatena živila na osnovi žit zmanjšajo tveganje za nastanek spine bifide, ampak lahko s folno kislino obogatena dopolnila v žitnih izdelkih okrepijo razvoj možganov ploda in s tem preprečijo dolgoročno tveganje za razvoj psihoz, so v novi študiji ugotovili raziskovalci. Značilnosti psihoze med drugim zajemajo preganjavico, umik iz družabnega življenja in halucinacije. 

Kako zdravimo

 • Cepiva proti gripi za odrasle trenutno ni na zalogi

  Cepiva proti gripi za odrasle trenutno ni na zalogi

  11.1.2018, 22:40 R. M. Z. Kako zdravimo
  Tagi: gripa, cepivo, NIJZ
  Cepiva proti gripi za odrasle trenutno ni na zalogi, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsi izvajalci cepljenja, ki so jim posredovali naročilnico za cepivo proti gripi do 10. januarja 2018, so že prejeli cepivo glede na naročilo oziroma bodo prejeli cepivo v naslednjih dneh, še dodajajo. 
 • Slovenska zgodba o uspehu – na poti k izkoreninjenju

  Slovenska zgodba o uspehu – na poti k izkoreninjenju

  9.1.2018, 15:32 Veronika Sorokin, Sanja V. Švajger Kako zdravimo

  Zdravljenje virusnega hepatitisa C (HCV) je še kako pomembno, saj prinese boljšo kakovost življenja bolniku, hkrati pa se preprečuje širjenje bolezni. Tako na primer pri nas v skupini hemofilikov pravkar zdravijo zadnjega bolnika, ki je okužen s HCV. 

 • Homeopatska podpora v zimskem času

  Homeopatska podpora v zimskem času

  7.1.2018, 06:30 dr. Maruša Hribar, mag. farm. Kako zdravimo
  Homeopatija predstavlja celostni pristop zdravljenja k obravnavi pacienta kot posameznika. Prednost homeopatskih zdravil je v tem, da se lahko predpišejo posamezniku bolj prilagojeno, saj se izbere kombinacija, ki ustreza njegovi telesni, čustveni in mentalni predispoziciji. To predstavlja individualen in personaliziran pristop zdravljenja. 
 • Presenetljivo: vroč čaj znižuje tveganje za glavkom

  Presenetljivo: vroč čaj znižuje tveganje za glavkom

  5.1.2018, 05:47 R.M.Z. Kako zdravimo

  Radi pijete vroč čaj? Veliko ljudi bo odgovorilo pritrdilno, sploh v zimskih dneh, ko se s čajem grejemo in tudi odganjamo nadležne viruse. Zdaj pa ameriški raziskovalci v študiji, ki je bila objavljena decembra lani v strokovni reviji British Journal of Ophthalmology, poročajo, da je pri ljudeh, ki dnevno popijejo vsaj skodelico vročega čaja, manjša verjetnost za razvoj simptomov glavkoma (očesne bolezni, imenovane tudi zelena mrena, ki prizadene očesni živec). 

 • Sta rak pankreasa in prehrane povezana?

  Sta rak pankreasa in prehrane povezana?

  3.1.2018, 15:17 S.E.B. Kako zdravimo

  V pred kratkim objavljenem znanstvenem članku, v katerem so znanstveniki analizirali podatke, pridobljene v sklopu študije o povezavi med prehrano in zdravjem Ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje, so njegovi avtorji prišli do zanimivih dognanj o vplivu prehranjevanja na pojav raka trebušne slinavke. 

 • Živeti s HIV

  Živeti s HIV

  2.1.2018, 05:13 Tomaž Vovko, dr. med. Kako zdravimo
  Vsak trenutek našega življenja nastajajo nove slike, spomini, vtisi, ki se postopno vgrajujejo v predstavo o svetu. Kot najstnik sem si tako tudi jaz ustvarjal sliko o okužbi, ki ji zdaj namenjam večino svojega strokovnega dela. 
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.