Kako zdravimo

 • Tudi vas že praska po grlu?

  Tudi vas že praska po grlu?

  23.10.2018, 18:35 Slavka Brajovič Hajdenkumer Kako zdravimo
  Doma, v službi, šoli in na avtobusu lahko ugotovimo, da je sezona prehladov že v polnem razmahu. Vneto grlo, siljenje h kašlju, hripavost, utrujenost in izčrpanost so nadloge, ki načenjajo dobro počutje in nas ovirajo pri vsakdanjih opravilih. Za blažitev aktualnih prehladnih obolenj in vnetega grla se navadno najprej zatečemo k domačim pripravkom. 
 • Demenca ni del staranja, je bolezen

  Demenca ni del staranja, je bolezen

  22.10.2018, 22:45 Sanja Vilfan Švajger Kako zdravimo
  Ko se mama ali oče začenja spreminjati. Neopazno. Občasno presenetita s hecnim stavkom, z dvema, na kar hitro pozabiš. Minevajo leta, meseci, mogoče več – drugačnega obnašanja je sčasoma vse več. Na neki točki, ki je pri vsakem drugačna in drugje, ugotoviš, da v resnici prihaja do sprememb v miselnost, čustvovanju, obnašanju, kmalu starši potrebujejo vse več druženja, ne zadostujejo nedeljski ali še bolj redki obiski. 
 • Študija: za debelost v adolescenci "krivi" kilogrami iz zgodnjega otroštva

  Študija: za debelost v adolescenci "krivi" kilogrami iz zgodnjega otroštva

  21.10.2018, 23:43 R. M. Z. Kako zdravimo
  Raziskovalci še niso popolnoma pojasnili dinamike sprememb indeksa telesne mase (ITM) otrok v obdobju od rojstva do adolescence, zato so se v študiji, ki je bila objavljena v reviji The New England Journal of Medicine (NEJM) zanimalo, ali je občutljivost za debelost povezana z določeno starostjo otroka. Končne ugotovitve so to povezavo potrdile. 
 • Vas tare zaprtje? Pogosta vprašanja in dileme

  Vas tare zaprtje? Pogosta vprašanja in dileme

  18.10.2018, 23:13 Veronika Sorokin Kako zdravimo
  Težave z zaprtjem ima veliko ljudi, nevšečnost pa niti ni tako nedolžna, kot bi si mislili. Nekateri imajo srečo, da se obdobja, ko ne gredo na stran, pojavijo le občasno, druge pa lahko zaprtje spremlja vse življenje. Ko ne pomaga niti primerna prehrana, temelječa na balastnih snoveh (lanena semena, ovseni kosmiči, otrobi, natopljeni v vodi ali jogurtu), in pitje Donata, je razumljivo, da postane težava skrb vzbujajoča. 
 • Živeti s celiakijo in z glutensko občutljivostjo

  Živeti s celiakijo in z glutensko občutljivostjo

  17.10.2018, 23:41 Veronika Sorokin Kako zdravimo
  V poplavi vseh mogočih diet (brezglutenska, vegetarijanska, presna, veganska, laktovegetarijanska itn.), ki so preplavile razviti del sveta, se upravičeno zamislimo, ko ugotovimo, da v nekaterih primerih vendarle ne gre le za prehranjevalno muho enodnevnico, ampak za dosmrtno disciplino, ki vsekakor terja celega človeka.
 • Nad kašelj z medom in zdravili brez recepta

  Nad kašelj z medom in zdravili brez recepta

  15.10.2018, 21:56 R.M.Z. Kako zdravimo
  Na antibiotike odporne bakterije se hitro širijo, s ciljem znatnega, 50-odstotnega, zmanjšanja nepotrebne uporabe antibiotikov do leta 2021 pa je britanski Department of Health predlagal nove smernice, s pomočjo katerih bi lahko zajezili nepotrebno predpisovanje antibiotikov. Predlagajo uporabo medu in zdravil proti kašlju, ki so dostopna brez recepta kot prve linije zdravljenja v obravnavi kašlja.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.