Kako zdravimo

 • Krvni test med nosečnostjo napove prezgodnji porod in tveganje za splav?

  Krvni test med nosečnostjo napove prezgodnji porod in tveganje za splav?

  25.1.2018, 22:22 R. M. Z. Kako zdravimo
  Krvni test v prvih 12 tednih nosečnosti bi lahko pokazal na tveganje za splav ali prezgodnji porod, kažejo ameriške raziskave, ki pa so še v zgodnji fazi. Ameriški zdravniki namreč verjamejo, da so v krvi odkrili molekule, ki jih je mogoče povezati z resnimi porodnimi zapleti, in jih je mogoče v krvi odkriti več mesecev pred pojavom simptomov. 
 • Nastopil je mraz – bi se cepili?

  Nastopil je mraz – bi se cepili?

  19.1.2018, 22:45 Veronika Sorokin Kako zdravimo

  Pred nami so mrzli meseci, čas viroz, prehladov, izkašljevanja, različnih vnetij itn. Večina ljudi se želi na najboljši mogoč način zaščititi pred neprijetnimi bakterijskimi okužbami, ki marsikomu dodobra zagrenijo miren potek življenja. Kako se najboljše mogoče obvarovati pred neprijetnimi nadlogami, ki se še posebej razbohotijo pozimi, so razmišljali tudi ob svetovnem dnevu pljučnice. 

 • VIDEO: Zaščitite se, sezona gripe je tu

  VIDEO: Zaščitite se, sezona gripe je tu

  18.1.2018, 21:49 R. M. Z. Kako zdravimo
  Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe konec januarja oziroma februarja, ko beležimo največje število obolelih, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ). Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci.
 • Z mediteransko prehrano nad depresijo

  Z mediteransko prehrano nad depresijo

  17.1.2018, 00:00 R. M. Z. Kako zdravimo
  Kako se prehranjujemo, ima vpliv na naše duševno zdravje. Ko so ljudje s hudo obliko depresije začeli upoštevati smernice, ki jih predpisuje mediteranski način prehranjevanja, se je pri njih bistveno zmanjšala resnost simptomov, ti blagodejni učinki pa so se kazali do šest mesecev.
 • Zmanjšajmo travmo s premiki oči

  Zmanjšajmo travmo s premiki oči

  15.1.2018, 23:32 R. M. Z. Kako zdravimo

  Leta 1987 je ameriška psihologinja Francine Shapiro pri svojem delu s klienti ugotovila, da se nadležne negativne misli in spomini zmanjšajo, če klient svoje oči ob tem premika levo in desno.  Na osnovi tega opažanja je izvedla študijo in razvila standardiziran protokol za obravnavo travme, ki je na koncu dobil ime Postopna desenzitizacija in predelava z očesnim gibanjem (Eye Movement Desensitization and Reprocessing – EMDR).

 • Cepiva proti gripi za odrasle trenutno ni na zalogi

  Cepiva proti gripi za odrasle trenutno ni na zalogi

  11.1.2018, 22:40 R. M. Z. Kako zdravimo
  Tagi: gripa, cepivo, NIJZ
  Cepiva proti gripi za odrasle trenutno ni na zalogi, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsi izvajalci cepljenja, ki so jim posredovali naročilnico za cepivo proti gripi do 10. januarja 2018, so že prejeli cepivo glede na naročilo oziroma bodo prejeli cepivo v naslednjih dneh, še dodajajo. 
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.