Kako zdravimo

 • Miome je treba zdraviti

  Miome je treba zdraviti

  27.11.2018, 22:12 Sanja V. Švajger Kako zdravimo
  Močne krvavitve ženski močno poslabšajo življenje, še posebej zato, ker jih pogosto spremljajo bolečine, napihnjenost in drugi neprijetni simptomi. Če ženska krvavi teden za tednom več mesecev ali let, izgublja hemoglobin, kar povzroča slabokrvnost, počasi pa se prikrade tudi utrujenost. 
 • Prihaja čas sezonskih razpoloženjskih motenj

  Prihaja čas sezonskih razpoloženjskih motenj

  27.11.2018, 00:15 dr. Vita Štukovnik, dr. med. klin. spec. Kako zdravimo
  Veliko ljudi intuitivno občuti, da so njihovo razpoloženje, vedenje in spanje odvisni od časa v letu. Temu pojavu strokovno rečemo »sezonskost«. Tudi znanstvene študije potrjujejo, da obstaja pomembna povezava med letnimi časi ter spremembami v naših telesnih in duševnih procesih. Verjetno je eden bolj splošno poznanih in preučevanih pojavov vpliva letnih časov na počutje t. i. sezonska depresija. 
 • Znaki, ki kažejo na pešanje sluha

  Znaki, ki kažejo na pešanje sluha

  25.11.2018, 22:48 R. M. Z. Kako zdravimo

  Izguba sluha ni težave, ki lahko prizadane le starejše ljudi. To podpirajo tudi podatki, ki kažejo, da je med ljudmi z oslabljenim sluhom le 34 odstotkov starejših od 64 let. Zato je priporočljivo, da ob pojavu naštetih znakov pri zdravniku preverite sluh. Eden od najzgodnejših znakov izgube sluha je tinitus ali šumenje v ušesih (zaznavanje zvoka tudi v tišini, ko ni prisotnosti zunanjega zvoka). 

 • Ali herpes povzroča Alzheimerjevo bolezen?

  Ali herpes povzroča Alzheimerjevo bolezen?

  20.11.2018, 23:52 R. M. Z. Kako zdravimo

  Skoraj vsakdo se v življenju sreča z okužbo z virusom herpesa simpleksa tipa 1 (HSV-1), ki običajno povzročajo okužbo na ustnicah, lahko se razširi na lice in redko tudi v usta. Po primarni infekciji v otroštvu se najpogosteje ponavlja v okoliščinah, ko je posameznikom imunski sistem oslabljen in je človek bolan ali pod stresom.

 • Ste občutljivi na laktozo?

  Ste občutljivi na laktozo?

  15.11.2018, 23:07 Veronika Sorokin Kako zdravimo

  Med pogoste motnje v procesu absorpcije in presnove hranil, ki prizadenejo črevesno floro in povzročijo značilne trebušne simptome, sodi tudi laktozna intoleranca. Kot je v okviru strokovnega izobraževanja o malabsorpcijskih sindromih, ki ga je organiziral UKC Ljubljana v sodelovanju s Fundacijo dr. J. Cholewa, povedala gastroenterologinja Mojca Jereb Pregrad, dr. med., s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, je motnja najbolj razširjena v Južni Ameriki, Afriki in v Aziji.

 • Previdno tudi pri zdravilnih rastlinah

  Previdno tudi pri zdravilnih rastlinah

  14.11.2018, 23:47 R. M. Z. Kako zdravimo

  Uporaba zdravilnih rastlin in izdelkov iz njih se v zadnjih letih povečuje. Po njih posega vse več ljudi, obenem pa tudi sami nabirajo in predelujejo zdravilne rastline za uporabo v prehranske namene in tudi za lajšanje zdravstvenih težav. Do napak prihaja pri nabiranju zaradi nepoznavanja zdravilnih rastlin, neupoštevanja tehnologije predelave ter pri samodiagnozi in samozdravljenju oziroma pri izbiri izdelka za lajšanje zdravstvenih teža.

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.