Zadnja novica

Prebojno: presaditev matičnih celic kot novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo

Zdravniki verjamejo, da bi lahko presaditev matičnih celic pomenila rešitev za veliko bolnikov z multiplo sklerozo. Rezultati mednarodne raziskave, o katerih poroča britanski BBC, namreč kažejo, da bi lahko s tem postopkom ustavili napredovanje bolezni in lajšali simptome. Postopek obsega uničenje bolnikovega imunskega sistema z zdravili za zdravljenje rakavih obolenj, čemur sledi ponovna vzpostavitev imunskega sistema s pomočjo presaditve matičnih celic.

Kako zdravimo

 • Že vsak drugi mladostnik redno zajtrkuje

  Že vsak drugi mladostnik redno zajtrkuje

  24.8.2015, 14:51 R. M. Z. Kako zdravimo

  Raziskava Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC 2014) je pokazala, da slovenski mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje redno zajtrkujejo, prav tako pa je vse manj tistih, ki prepogosto uživajo sladkane pijače. Omenjena raziskava HBSC poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, sofinancira pa jo Ministrstvo za zdravje.

 • Veliko mladostnikov se z alkoholom sreča v starosti 13 let ali manj

  Veliko mladostnikov se z alkoholom sreča v starosti 13 let ali manj

  16.8.2015, 14:41 R. M. Z. Kako zdravimo

  Po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC, 2014), ki jo je v Sloveniji že četrtič izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je skoraj polovica mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, že poskusila oziroma pila alkoholne pijače. Delež mladostnikov, ki pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko, se je v obdobju od leta 2002 do 2014 znižal.

 • Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

  Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

  10.8.2015, 14:52 NIJZ Kako zdravimo
  Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti za občutljivejše skupine prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo. V spodnjem prispevku si lahko napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi podrobno preberete.
 • Bazalnocelični karcinom – novi pristopi zdravljenja tudi pri nas

  Bazalnocelični karcinom – novi pristopi zdravljenja tudi pri nas

  10.8.2015, 12:29 Sanja Vilfan Švajger Kako zdravimo

  Tema o čezmernem in nezaščitenem izpostavljanju soncu je v poletnih dneh stalnica pogovorov. Prav tako smo deležni seznanjanja o škodljivih učinkih in posledicah za kožo, kot je kožni rak, zlasti o melanomu. Kaj pa druge nemelanomske oblike kožnega raka, ki so bistveno pogostejše? 

 • Kadar pijemo, tudi jemo – in nasprotno

  Kadar pijemo, tudi jemo – in nasprotno

  10.8.2015, 11:24 R. M. Z. Kako zdravimo

  Raziskave kažejo, da zaradi gašenja žeje z najrazličnejšimi pijačami poleti zaužijemo več kalorij kot pozimi, hkrati pa poudarjajo tudi pomen vode, ki jo nevede zaužijemo s prehrano. Oboje je v vročih dneh izjemno pomembno, saj ima lahko že blaga dehidracija opazne učinke na telo.

 • Uspešneje nad osteoporozo po menopavzi

  Uspešneje nad osteoporozo po menopavzi

  6.8.2015, 14:39 S. S. Kako zdravimo

  Osteoporoza je bolezen, za katero je značilna izguba kostne mase, kar privede do krhkosti kosti. Pogostejša je pri ženskah, saj se pri njih v menopavzi proizvodnja kostnega tkiva občutno zmanjša, njegova razgradnja pa se poveča. Zdravilo odanacatib je inhibitor kostne resorpcije, kar pomeni, da zavre procese razgrajevanja kostne mase. 

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.