Zadnja novica

Prebojno: presaditev matičnih celic kot novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo

Zdravniki verjamejo, da bi lahko presaditev matičnih celic pomenila rešitev za veliko bolnikov z multiplo sklerozo. Rezultati mednarodne raziskave, o katerih poroča britanski BBC, namreč kažejo, da bi lahko s tem postopkom ustavili napredovanje bolezni in lajšali simptome. Postopek obsega uničenje bolnikovega imunskega sistema z zdravili za zdravljenje rakavih obolenj, čemur sledi ponovna vzpostavitev imunskega sistema s pomočjo presaditve matičnih celic.

Kako zdravimo

 • Brez strahu pred amalgamom

  Brez strahu pred amalgamom

  27.7.2015, 19:08 R. M. Z. Kako zdravimo

  Znanstveni odbor za nastajajoča in na novo ugotovljena zdravstvena tveganja Evropske komisije je pred kratkim podal končno mnenje o varnosti amalgamskih zobnih zalivk in njihovih alternativ. Končno mnenje odbora je, da trenutni znanstveni izsledki kažejo, da je uporaba amalgama povsem varna in enako primerna za uporabo kot alternativni materiali za zalivke.

 • Medzobni prostor naj bo čist

  Medzobni prostor naj bo čist

  27.7.2015, 18:55 R. M. Z. Kako zdravimo
  Posledice neučinkovitega odstranjevanja zobnih oblog, predvsem vnetje dlesni oziroma paradontozo, sodobno zobozdravstvo danes lahko rešuje z naprednimi pristopi, med katere spada tudi uporaba laserja. Čiščenje medzobnega prostora je tista nadgradnja vsakodnevnega ščetkanja, s katero lahko naredimo največ za zdravje svojih zob. 
 • Vse manj mladostnikov dovolj telesno dejavnih

  Vse manj mladostnikov dovolj telesno dejavnih

  21.7.2015, 17:22 R. M. Z. Kako zdravimo
  Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2014), ki jo je že četrtič zapored izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je pokazala, da je v zadnjih dvanajstih letih vse manj mladostnikov redno telesnih dejavnih. Tako je le še okoli 18 % mladostnikov telesno dejavnih vse dni v tednu, medtem ko vsak peti mladostnik v prostem času več kot štiri ure preživi v sedečem položaju. 
 • Samopregledovanje in preventiva – najboljša obramba pred melanomom

  Samopregledovanje in preventiva – najboljša obramba pred melanomom

  15.7.2015, 21:37 R. M. Z. Kako zdravimo

  Čeprav je teden boja proti melanomu za nami, pa seveda nikakor ne gre pozabiti na glavna sporočila projekta, ki je že pred časom prerastel svoje okvire in postal del širokega obveščanja javnosti o pravilni zaščiti pred nastankom raka kože. Objavljamo sporočila projektne skupine, v kateri sodelujejo eni najvidnejših slovenskih dermatologov.

 • Sončenje pomeni pospešeno staranje kože

  Sončenje pomeni pospešeno staranje kože

  10.7.2015, 21:18 Sanja Čakarun Kako zdravimo

  »Priprava kože na poletje je izraz, ki zavaja,« pravi dermatologinja doc. dr. Larisa Stojanovič. Kože namreč na ta letni čas ni treba prav nič pripravljati; poskrbeti je treba le za to, da se čim bolj izognemo soncu. »Treba se je vprašati, kaj želimo od svoje kože. Če je želja imeti dolgo časa zdravo in lepo kožo brez lis ter mladosten videz, se bomo soncu izpostavljali le prilagojeno delu dneva, ko sevanje ni močno, in le toliko, da zadostimo tvorbi vitamina D v koži, ki ga telo potrebuje.«

 • Higiena je ključ do zdravih zob

  Higiena je ključ do zdravih zob

  10.7.2015, 21:08 S. Č. Kako zdravimo

  V ustni votlini je ogromno bakterij, zato je redna ustna higiena za vzdrževanje ustnega zdravja nujna, pravi Mateja Brodnjak, dr. dent. med. Zdi se samoumevno, a na področju rednega in pravilnega čiščenja zob, uporabe zobne nitke ter pravočasnega reševanje težav v ustni votlini še vedno ne dosegamo dovolj visoke ravni.

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.