Zadnja novica

Prebojno: presaditev matičnih celic kot novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo

Zdravniki verjamejo, da bi lahko presaditev matičnih celic pomenila rešitev za veliko bolnikov z multiplo sklerozo. Rezultati mednarodne raziskave, o katerih poroča britanski BBC, namreč kažejo, da bi lahko s tem postopkom ustavili napredovanje bolezni in lajšali simptome. Postopek obsega uničenje bolnikovega imunskega sistema z zdravili za zdravljenje rakavih obolenj, čemur sledi ponovna vzpostavitev imunskega sistema s pomočjo presaditve matičnih celic.

Kako zdravimo

 • Za hujšanje naj ne bi zadostovali dieta in telovadba

  Za hujšanje naj ne bi zadostovali dieta in telovadba

  6.5.2015, 16:21 R. M. Z. Kako zdravimo

  Debelost je kompleksna zdravstvena težava, ki zahteva večstranski pristop ter presega zgolj svetovanje pacientom, naj gredo na dieto in telovadijo. To v novi spletni znanstveni objavi v časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology, ki jo je povzel Medscape Medical News, poudarjajo štirje strokovnjaki.

 • Mehur, ki nikoli ne počiva

  Mehur, ki nikoli ne počiva

  3.5.2015, 14:39 R. M. Z. Kako zdravimo

  Prekomerno aktivni sečni mehur (PASM) oziroma inkontinenca je težava, ki nezdravljena lahko bistveno oteži vaše vsakdanje življenje. Predvsem pri ženskah je to pogost vzrok uhajanja vode. Inkontinenco lahko pri mlajših ženskah sprožita porod in intenzivna športna dejavnost, pri starejših pa število porodov in staranje.

 • Odločitev ZA, a tudi PROTI nosi odgovornost

  Odločitev ZA, a tudi PROTI nosi odgovornost

  3.5.2015, 14:14 Sanja Vilfan Švajger Kako zdravimo

  Na Ministrstvu za zdravje že dlje časa pripravljajo nove smernice glede cepljenja, kakšne bodo opredelitve, ali bodo nekatera cepljenja postala neobvezna ali priporočljiva, pa zaenkrat še ostaja neznanka. Osnovna naravnanost tako ministrstva kot tudi stroke je doseg najvišje možne stopnje precepljenosti (95 %).

 • Takojšnja slikovna diagnostika naj ne bi bila nujna za vse starejše

  Takojšnja slikovna diagnostika naj ne bi bila nujna za vse starejše

  3.5.2015, 14:09 R. M. Z. Kako zdravimo

  Starejši odrasli, pri katerih se na novo pojavlja bolečina v hrbtu, ne bi potrebovali takojšnjega diagnostičnega slikanja, ker je drago in ne bo izboljšalo stanja, je pokazala nova ameriška raziskava. Dr. Jeffrey G. Jarvik upa, da bodo zadolženi za klinične smernice vključili te nove podatke v revidirana priporočila.

 • Potrebno je dosledno upoštevati navodila dermatologa

  Potrebno je dosledno upoštevati navodila dermatologa

  25.4.2015, 17:15 R. M. Z. Kako zdravimo

  Atopijski dermatitis je kronična srbeča kožna bolezen, ki je v razvitem svetu in pri nas vse pogostejša. Zanjo je značilna vneta, izrazito srbeča koža z izpuščaji (ekcemi).O tem smo se pogovarjali z dermatologinjo prim. Vlasto Dragoš, dr. med, iz Dermatovenerološke klinike UKC-ja v Ljubljani. 

 • Naravni srčni spodbujevalnik

  Naravni srčni spodbujevalnik

  25.4.2015, 17:01 R. M. Z. Kako zdravimo

  Glog, ki ga poznamo tudi kot beli trn,  je najbolj uporabna in obenem varna zdravilna rastlina za zdravljenje srčne mišice, v tradicionalnem zdravilstvu pa ima že več stoletij pomembno vlogo tudi pri aterosklerozi, dihalnih težavah, omotici in kot pomirjevalo, tudi za lažje uspavanje. 

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.