Kako zdravimo

 • Veliko mladostnikov se z alkoholom sreča v starosti 13 let ali manj

  Veliko mladostnikov se z alkoholom sreča v starosti 13 let ali manj

  16.8.2015, 14:41 R. M. Z. Kako zdravimo

  Po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC, 2014), ki jo je v Sloveniji že četrtič izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je skoraj polovica mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, že poskusila oziroma pila alkoholne pijače. Delež mladostnikov, ki pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko, se je v obdobju od leta 2002 do 2014 znižal.

 • Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

  Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

  10.8.2015, 14:52 NIJZ Kako zdravimo
  Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti za občutljivejše skupine prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo. V spodnjem prispevku si lahko napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi podrobno preberete.
 • Bazalnocelični karcinom – novi pristopi zdravljenja tudi pri nas

  Bazalnocelični karcinom – novi pristopi zdravljenja tudi pri nas

  10.8.2015, 12:29 Sanja Vilfan Švajger Kako zdravimo

  Tema o čezmernem in nezaščitenem izpostavljanju soncu je v poletnih dneh stalnica pogovorov. Prav tako smo deležni seznanjanja o škodljivih učinkih in posledicah za kožo, kot je kožni rak, zlasti o melanomu. Kaj pa druge nemelanomske oblike kožnega raka, ki so bistveno pogostejše? 

 • Kadar pijemo, tudi jemo – in nasprotno

  Kadar pijemo, tudi jemo – in nasprotno

  10.8.2015, 11:24 R. M. Z. Kako zdravimo

  Raziskave kažejo, da zaradi gašenja žeje z najrazličnejšimi pijačami poleti zaužijemo več kalorij kot pozimi, hkrati pa poudarjajo tudi pomen vode, ki jo nevede zaužijemo s prehrano. Oboje je v vročih dneh izjemno pomembno, saj ima lahko že blaga dehidracija opazne učinke na telo.

 • Uspešneje nad osteoporozo po menopavzi

  Uspešneje nad osteoporozo po menopavzi

  6.8.2015, 14:39 S. S. Kako zdravimo

  Osteoporoza je bolezen, za katero je značilna izguba kostne mase, kar privede do krhkosti kosti. Pogostejša je pri ženskah, saj se pri njih v menopavzi proizvodnja kostnega tkiva občutno zmanjša, njegova razgradnja pa se poveča. Zdravilo odanacatib je inhibitor kostne resorpcije, kar pomeni, da zavre procese razgrajevanja kostne mase. 

 • Brez strahu pred amalgamom

  Brez strahu pred amalgamom

  27.7.2015, 19:08 R. M. Z. Kako zdravimo

  Znanstveni odbor za nastajajoča in na novo ugotovljena zdravstvena tveganja Evropske komisije je pred kratkim podal končno mnenje o varnosti amalgamskih zobnih zalivk in njihovih alternativ. Končno mnenje odbora je, da trenutni znanstveni izsledki kažejo, da je uporaba amalgama povsem varna in enako primerna za uporabo kot alternativni materiali za zalivke.

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.