Kako zdravimo

 • Zdravi in vitalni s kakovostnimi mikrohranili

  Zdravi in vitalni s kakovostnimi mikrohranili

  10.11.2015, 10:09 R. M. Z. Kako zdravimo

  Jesen je vse hladnejša, pred nami pa so dolgi zimski meseci, ko je dobrodošel vsak, še tako kratek sončen dan, ki s seboj nosi pozitivno naravnanost in dobro voljo. Zaradi hitrega tempa življenja in vse bolj osiromašene prehrane so potrebna tudi dodatna mikrohranila, ki jih je treba zaužiti v prehranskih dopolnilih. Na trgu je velika izbira prehranskih dodatkov; da bi se lažje odločili, katerega izbrati, smo pripravili predstavitev kakovostnih izdelkov, ki jo boste lahko prebirali na naši strani.

 • Revma – pogosta, a še vedno skrivnostna

  Revma – pogosta, a še vedno skrivnostna

  8.11.2015, 13:11 Daša Mavrič, Sanja Švajger Kako zdravimo

  Ključno pri revmatičnih obolenjih je, da jih hitro prepoznamo. Bolezen je tako lahko povsem nadzorovana. Kljub pogostosti pa vzroki za nastanek še vedno niso povsem znani, saj se zagon bolezni povezuje s številnimi dejavniki, tudi z genetsko osnovo. Prav zaradi neznanih vzrokov ne moremo pred revmatičnimi obolenji delovati preventivno.

 • Zobni vsadki zahtevajo redne preglede in ustrezno higieno

  Zobni vsadki zahtevajo redne preglede in ustrezno higieno

  8.11.2015, 12:29 J. I. Kako zdravimo
  Tudi zobni vsadki so povezani z vnetnimi boleznimi, ki so posledica povečane količine parodontopatogenih bakterij v biofilmu, prisotnem v žlebu ob zobnem vsadku. V prvi vrsti že sama namestitev protetične nadgradnje povzroči, da začne nastajati bakterijski biofilm. Ta na sluznici najprej sproži vnetje, ki mu pravimo periimplantni mukozitis, če se vnetni proces razširi in prizadene tudi čeljustno kost, pa govorimo o periimplantitisu. 
 • Histerija – nekdaj pogosta bolezen žensk

  Histerija – nekdaj pogosta bolezen žensk

  6.11.2015, 09:19 Mihailo Terzić Kako zdravimo
  Histerija v ožjem smislu označuje neobvladljive emocionalne ekscese zaradi izgube nadzora nad čustvi in dejanji. Pacient ob napadu histerije kriči, meče predmete po tleh ali pa se vrže na tla v napadih mišičnih krčev in lovi sapo. V širšem smislu gre pri histeriji za celo vrsto simptomov nevrotičnih obolenj: omedlevica, anksioznost, nespečnost, pomanjkanje sape, vzdražljivost, pomanjkanje teka.
 • S cepljenjem nad letošnjo gripo

  S cepljenjem nad letošnjo gripo

  5.10.2015, 13:11 R. M. Z. Kako zdravimo

  Ta teden se začenja cepljenje proti sezonski gripi. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporoča vsem prebivalcem, še zlasti pa ogroženim skupinam. To so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstveni in drugi delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

 • Okužbe dihal pri športnikih

  Okužbe dihal pri športnikih

  28.9.2015, 12:10 R. M. Z. Kako zdravimo
  Primerna telesna aktivnost je koristna za delovanje imunskega sistema, medtem ko preobremenitev in nezadostna regeneracija (tako imenovana kronična imunosupresija) dejansko oslabi imunski sistem in v takih primerih obstaja večje tveganje za pojav okužb dihal, kot sta prehlad in gripa. V raziskavi, objavljeni v strokovnem časopisu European Journal of Applied Physiology*, so ugotovili, da se pri športnikih, ki so jemali prehransko dopolnilo z imunoglukanom, imunski sistem okrepi, zato redkeje zbolijo zaradi okužb zgornjih dihal.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.