Kako zdravimo

 • Za nosečnost brez alkohola

  Za nosečnost brez alkohola

  10.9.2015, 09:53 R. M. Z. Kako zdravimo

  Na svetu živi na milijone oseb s fetalnimi alkoholnimi motnjami, katerih kakovost življenja je slabša zato, ker so njihove matere v nosečnosti pile alkohol. Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje RS in Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija ženskam svetujejo, naj ne pijejo alkohola vseh devet mesecev nosečnosti, prav tako naj ne pijejo alkohola takrat, ko načrtujejo nosečnost in dojijo otroka. 

 • Srbeče urtike za zdravnike še vedno izziv

  Srbeče urtike za zdravnike še vedno izziv

  1.9.2015, 10:20 Daša Mavrič Kako zdravimo

  Izjemno neprijetna, a nenevarna bolezen, katere vzrok še vedno ni povsem znan. Urtike so vidne kot rdeče in otekle lise na koži, podobne spremembam, ki nastanejo, kadar nas opeče kopriva. Pogosto jih spremlja srbenje ali neprijeten pekoč občutek.

 • Zdravljenje z ustvarjanjem

  Zdravljenje z ustvarjanjem

  26.8.2015, 09:58 R. M. Z. Kako zdravimo

  Umetnostna terapija je relativno mlada znanstvena disciplina, ki se običajno dopolnjuje z drugimi terapevtskimi metodami, namenjena pa je ljudem z najrazličnejšimi težavami oziroma motnjami, kot so senzomotorične težave in prizadetosti, duševna nerazvitost, čustvene in vedenjske motnje, težave pri komunikaciji, v odnosih in pri učenju, zasvojenosti, zlorabe in tudi starostne težave.

 • Že vsak drugi mladostnik redno zajtrkuje

  Že vsak drugi mladostnik redno zajtrkuje

  24.8.2015, 14:51 R. M. Z. Kako zdravimo

  Raziskava Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC 2014) je pokazala, da slovenski mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje redno zajtrkujejo, prav tako pa je vse manj tistih, ki prepogosto uživajo sladkane pijače. Omenjena raziskava HBSC poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, sofinancira pa jo Ministrstvo za zdravje.

 • Veliko mladostnikov se z alkoholom sreča v starosti 13 let ali manj

  Veliko mladostnikov se z alkoholom sreča v starosti 13 let ali manj

  16.8.2015, 14:41 R. M. Z. Kako zdravimo

  Po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC, 2014), ki jo je v Sloveniji že četrtič izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je skoraj polovica mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, že poskusila oziroma pila alkoholne pijače. Delež mladostnikov, ki pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko, se je v obdobju od leta 2002 do 2014 znižal.

 • Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

  Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

  10.8.2015, 14:52 NIJZ Kako zdravimo
  Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti za občutljivejše skupine prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko škodljive vplive preprečimo. V spodnjem prispevku si lahko napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi podrobno preberete.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.