Kako zdravimo

 • Bazalnocelični karcinom – novi pristopi zdravljenja tudi pri nas

  Bazalnocelični karcinom – novi pristopi zdravljenja tudi pri nas

  10.8.2015, 12:29 Sanja Vilfan Švajger Kako zdravimo

  Tema o čezmernem in nezaščitenem izpostavljanju soncu je v poletnih dneh stalnica pogovorov. Prav tako smo deležni seznanjanja o škodljivih učinkih in posledicah za kožo, kot je kožni rak, zlasti o melanomu. Kaj pa druge nemelanomske oblike kožnega raka, ki so bistveno pogostejše? 

 • Kadar pijemo, tudi jemo – in nasprotno

  Kadar pijemo, tudi jemo – in nasprotno

  10.8.2015, 11:24 R. M. Z. Kako zdravimo

  Raziskave kažejo, da zaradi gašenja žeje z najrazličnejšimi pijačami poleti zaužijemo več kalorij kot pozimi, hkrati pa poudarjajo tudi pomen vode, ki jo nevede zaužijemo s prehrano. Oboje je v vročih dneh izjemno pomembno, saj ima lahko že blaga dehidracija opazne učinke na telo.

 • Uspešneje nad osteoporozo po menopavzi

  Uspešneje nad osteoporozo po menopavzi

  6.8.2015, 14:39 S. S. Kako zdravimo

  Osteoporoza je bolezen, za katero je značilna izguba kostne mase, kar privede do krhkosti kosti. Pogostejša je pri ženskah, saj se pri njih v menopavzi proizvodnja kostnega tkiva občutno zmanjša, njegova razgradnja pa se poveča. Zdravilo odanacatib je inhibitor kostne resorpcije, kar pomeni, da zavre procese razgrajevanja kostne mase. 

 • Brez strahu pred amalgamom

  Brez strahu pred amalgamom

  27.7.2015, 19:08 R. M. Z. Kako zdravimo

  Znanstveni odbor za nastajajoča in na novo ugotovljena zdravstvena tveganja Evropske komisije je pred kratkim podal končno mnenje o varnosti amalgamskih zobnih zalivk in njihovih alternativ. Končno mnenje odbora je, da trenutni znanstveni izsledki kažejo, da je uporaba amalgama povsem varna in enako primerna za uporabo kot alternativni materiali za zalivke.

 • Medzobni prostor naj bo čist

  Medzobni prostor naj bo čist

  27.7.2015, 18:55 R. M. Z. Kako zdravimo
  Posledice neučinkovitega odstranjevanja zobnih oblog, predvsem vnetje dlesni oziroma paradontozo, sodobno zobozdravstvo danes lahko rešuje z naprednimi pristopi, med katere spada tudi uporaba laserja. Čiščenje medzobnega prostora je tista nadgradnja vsakodnevnega ščetkanja, s katero lahko naredimo največ za zdravje svojih zob. 
 • Vse manj mladostnikov dovolj telesno dejavnih

  Vse manj mladostnikov dovolj telesno dejavnih

  21.7.2015, 17:22 R. M. Z. Kako zdravimo
  Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2014), ki jo je že četrtič zapored izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je pokazala, da je v zadnjih dvanajstih letih vse manj mladostnikov redno telesnih dejavnih. Tako je le še okoli 18 % mladostnikov telesno dejavnih vse dni v tednu, medtem ko vsak peti mladostnik v prostem času več kot štiri ure preživi v sedečem položaju. 
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.