Zadnja novica

Poškodba možganov poveča tveganje za demenco

Ena ali več nezgodnih poškodb možanov, ki so posledica udarca v glavo, pri posamezniku poveča tveganje za pojav demence tudi za 24 odstotkov, je pokazala analiza podatkov danskega državnega registra bolnikov, ki je zajela podatke 2,8 milijona ljudi. Najvišje tveganje so opazili pri tistih, ki so se poškodovali v svojih 20-ih letih, saj je bila zanje verjetnost pojava demenca tekom življenja višja za kar 63 odstotkov. 

Nega in dogodki

Pridete v nedeljo v Mostec?

Pridete v nedeljo v Mostec?

5.9.2017, 23:45 R. M. Z. Nega in dogodki
Sepso povzroči burni odziv imunskega sistema na okužbo z mikroorganizmom in brez ustreznega zdravljenja se lahko stopnjuje do nevarnega septičnega šoka, ki se lahko konča s smrtnim izidom. Letos bo v okviru meseca sepse - septembra - že tretjič tudi v Sloveniji organizirano dogajanje  s ciljem ozaveščanja splošne in strokovne javnosti o sepsi. Ob svetovnem dnevu sepse pa je za nedeljo napovedan tudi tek v Mostecu. 

Tako strokovno kot družabno dogajanje bo potekalo pod okriljem Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, Združenja za infektologijo pri SZD in Slovenskega združenja za intenzivno medicino. 

V nedeljo, 10. septembra ob 10. uri, bo ob svetovnem dnevu sepse v Mostecu v Ljubljani potekal tudi tek. Udeležba na teku je brezplačna, udeleženci pa prejmejo tudi privlačno majčko dneva sepse. 

Predvidena sta dva kroga skupne dolžine 3.4 km, po želji lahko tudi več. Zbor tekačev in tekačic je ob 9. 30. uri ob prostorih rekreacijskega društva Mostec.

Za predhodno prijavo pošljite svoje ime, priimek in letnico rojstva na simona.rojs@kclj.si.

 V sredo, 13. septembra, pa bo od 9. ure dalje v veliki predavalnici UKC Ljubljana potekalo tudi strokovno srečanje ob dnevu sepse. Program lahko preverite v priponki.


Foto: Bigstock

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.