V Mariboru nov primer ošpic

Avtor: R.M.Z.

Iz Maribora poročajo o novem primeru ošpic, o laboratorijsko potrjenem primeru ošpic pa je bila epidemiološka služba mariborske enote NIJZ obveščena v ponedeljek. Zbolel je 38-letni moški iz Maribora, ki proti ošpicam ni bil cepljen. Epidemiološka služba je identificirala 172 oseb, ki so prišle v stik z bolnikom v času njegove kužnosti. 



Pri moškem so se prvi bolezenski znaki pojavili 9. maja, ko pa je bil 13. maja postavljen sum na ošpice, so ga tudi hospitalizirali. Bolnik je prebolel ošpice v lažji obliki in je že v domači oskrbi, sporočajo iz NIJZ. V času inkubacije je potoval v Srbijo, kjer se je najverjetneje z virusom ošpic tudi okužil. Kot je znano, je zaradi epidemije ošpic v Srbiji, ki je tudi posledica nizke precepljenosti med prebivalstvom, v zadnjih mesecih umrlo več kot deset ljudi, med njimi tudi otroci. Odstotek cepljenih otrok je leta 2016 znašal le še 81 odstotkov.

Iz NIJZ še sporočajo, da so za zaščito kontaktov in zmanjšanje možnosti nadaljnjega širjenja virusa cepili 38 oseb, ki so bile v stiku z okuženim moškim, dve osebi pa sta prejeli zaščitna protitelesa. NIJZ še ocenjuje, da so možnosti nadaljnjega širjenja virusa zaradi hitrega ukrepanja in dobre splošne precepljenosti proti ošpicam med prebivalstvom zelo majhne.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj