Z dihalnimi tehnikami do boljšega imunskega sistema

Avtor: Ana Kersnik Žvab, Devayani Yoga & Dance Lifestyle

Dihalne vaje lahko pripomorejo k boljšemu počutju in močnejšemu imunskemu sistemu. Najboljše pri tehnikah dihanja je, da so preproste in jih lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli ter vas bodo ohranile vitalne ves čas zimskih mesecev. Dihalne tehnike bodo pripomogle k zniževanju krvnega tlaka, telo bo bolj prekrvavljeno, počutili se boste bolj pomirjene, okrepil se bo vaš imunski sistem.

joga

Napotki pri izvedbi dihalnih vaj 

Pri izvajanju tehnik dihanja je potrebno zavedanje, da je globoko dihanje potrebno izvajati iz trebuha. Poleg tega je pomemben element dihanja koncentracija, in sicer fokusna točka, ki si jo izberemo in v katero gledamo. Še boljše pa je, da zapremo oči in najdemo fokusno točko znotraj sebe. Pri tem umirimo misli, da nam ne begajo ter se izrecno posvetimo svojemu vdihu in izdihu. S popolno zbranostjo sledimo toku zraka, ki potuje po nosnicah v pljuča, in zavedamo kako se, da telo napolni z vdihom s svežo energijo, z izdihom pa se iz telesa odstrani napetost vsa nakopičena napetost v telesu. Prepustimo se poživljajočemu ritmu dihanja, ki nas povezuje naše telo in duha. 

Pozitivni učinki Pranayame 

Pranajama je poimenovanje za dihalne tehnike, s katerimi je dihanje pod nadzorom. Sliši se nenavadno, saj je dihanje nekaj tako naravnega in nenadzorovanega, a ima pri jogi poseben pomen. S pranajamo se povečujejo življenjska moč, umske zmogljivosti in zavedanje. S spreminjanjem dihanja spreminjamo vpliv razpoloženja. Zavestno dihanje očisti dihalne poti in prinaša celicam več kisika, kar omogoča hitrejše procese v telesu in boljšo regeneracijo. S pranajamo se povečujejo tudi umske zmogljivosti in zavedanje. Bolj ko je pravilen in poglobljen dih, boljše je počutje in telo bolj zdravo.

Zmagoviti dih: udžaji pranajama 

Dih je prisoten skozi celotno vadbo. Uporabljate ga pri vseh asanah – telesnih položajih. Z njim se telo dodatno prečisti, prediha. Zvok je podoben valovanju morja, ki nastane zaradi stiska glasilk v grlu. Dihate le skozi nos. S to tehniko dihanja prejmete močan vir energije. Doživeli boste nove razsežnosti vadbe joge.

Izvedba: Sedite v Osnovnem sedečem položaju ali v Lotosu. Počutiti se morate sproščeno in pomirjeno. Lahko si podložite zadnjico z blazino, da se boš počutili še bolj udobno. Zaprete oči. Predstavljate si, da ste sami v prostoru. Okrog vas, čeprav je lahko glasno in pestro, občutite tišino in mir. To ponotranjite in nadaljujete z vajo. Osredotočite se na grlo, prsni koš in trebuh. Izdihnete in stisnete presredek, rahlo stisnete trebušne mišice, tako da se popek čim bolj približa hrbtenici. Z globokim vdihom napolnite pljuča, trebuh miruje. Z izdihom stisnete vse prej našteto in aktivirate še glasilke, ki jih stisnete pri izdihu. Z izdihom ustvarite šum.

Opombe: Redna praksa vam bo omogočila avtomatizacijo tega dihanja in pomagala doseči nov pogled na jogo, sproščanje in predvsem na dihalne tehnike. Jogijski dih se razlikuje od normalnega dihanja, a vaja dela mojstra. Potrebno je, da ga večkrat vključite ali pa ga izvajate tudi posebej, npr. pred samo vadbo joge.

 

Ana Kersnik Žvab, Devayani Yoga & Dance Lifestyle

International Yoga Teacher, Pilates Mat Instructor, FZS vaditelj aerobike in inštruktorica pilatesa, plesalka, model, avtorica knjižnih uspešnic Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Srčna joga, ustanoviteljica in predsednica Kluba Devayani

Več o samih dihalnih tehnikah si lahko preberete tudi v knjigi Srčna joga – joga za zdravje vašega srca.


Foto: osebni arhiv

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj