Zdravje v EU

 • Nova kardiološka kamera DIGIRAD Cardius X-ACT

  Nova kardiološka kamera DIGIRAD Cardius X-ACT

  11.9.2015, 14:37 R. M. Z. Zdravje v EU

  V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so na Kliniki za nuklearno medicino pridobili novo moderno gama kamero DIGIRAD Cardius X-ACT, ki je namenjena izključno scintigrafskim preiskavam srca (perfuzijski scintigrafiji srca). Kamera uporablja novo napredno tehnologijo, ki zagotavlja večjo kvaliteto scintigrafskih posnetkov, krajši čas preiskave in manjšo sevalno obremenitev bolnikov. 

 • Prihaja vrhunec cvetenja ambrozije, ki velja za eno najbolj alergenih rastlin

  Prihaja vrhunec cvetenja ambrozije, ki velja za eno najbolj alergenih rastlin

  19.8.2015, 11:27 D. M. Zdravje v EU

  Lekarniška zbornica Slovenije opozarja na pojav alergijskega rinitisa – pogoste bolezni, ki je diagnosticirana kar pri tretjini odraslih s kronično boleznijo zgornjih dihalnih poti. Z drugo polovico avgusta namreč prihaja vrhunec cvetenja ambrozije, ki velja za eno najbolj alergenih rastlin. Farmacevti bodo zato v sklopu Tedna zdravja pomagali prepoznavati znake vnetja nosne sluznice, ki ga povzročajo različni alergeni, ter svetovali, kako jih ustrezno blažiti in zdraviti.

 • Svetovni dan hepatitisov

  Svetovni dan hepatitisov

  27.7.2015, 19:26 R. M. Z. Zdravje v EU
  28. julija 2015 obeležujemo Svetovni dan hepatitisov, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) obeležuje z namenom ozaveščanja o zaščiti pred hepatitisom in vnetju jeter, ki ga povzročajo različni virusi. Hepatitis lahko vodi v odpoved delovanja jeter, raka ali smrt. Med virusi, ki povzročajo hepatitis, so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E, ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa.
 • Zdravniška napaka

  Zdravniška napaka

  10.7.2015, 21:32 Mag. Nataša Cankar, odvetnica Zdravje v EU
  Zdravniška napaka je nenačrtovan, nepričakovan dogodek, ki bi lahko ali je povzročil škodo bolniku. Predstavljajo jo npr. napake v diagnostičnem postopku, napake pri predpisovanju zdravil, izvedba napačnega ukrepa, opustitev ukrepa itn. Zdravniki in vsi zdravstveni delavci morajo zdravstveno dejavnost opravljati skladno s profesionalnimi standardi (torej skladno z veljavno zdravstveno doktrino) ter z drugimi strokovnimi in etičnimi kodeksi.
 • V program za zgodnje odkrivanje raka 110 tisoč oseb več

  V program za zgodnje odkrivanje raka 110 tisoč oseb več

  1.7.2015, 23:07 D. M. Zdravje v EU

  Več kot 90 odstotkov oseb, ki zboli za rakom debelega črevesa ali danke je starejših od 50 let, zato je s presejanjem smiselno začeti pri teh letih, čeprav ni zagotovila, da za tem rakom ne moremo zboleti že prej. Rak na debelem črevesu ali danki je bolezen, ki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi.

 • Napotnice in čakalna doba

  Napotnice in čakalna doba

  1.7.2015, 08:44 mag. Nataša Cankar Zdravje v EU

  Pri zdravniku ste dobili napotnico za specialistični pregled. Ob naročanju pa ugotovite, da je čakalna doba dolga. Kaj storiti? V takem primeru se vam vedno splača preveriti, katero stopnjo nujnosti zdravstvene storitve je vaš osebni zdravnik označil na napotnici za specialista.

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.